Robert F. Kennedy Jr. afirmă că îl va graţia pe denunţătorul Edward Snowden dacă va fi ales preşedinte

Robert F. Kennedy Jr. în Oakland, California, pe 26 martie 2024. (John Fredricks/The Epoch Times)
Stephen Katte
03.04.2024

Candidatul independent la alegerile prezidenţiale din SUA Robert F. Kennedy Jr. susţine că, dacă va fi ales preşedinte, îl va graţia pe denunţătorul Edward Snowden în prima sa zi de mandat şi va "investiga corupţia şi crimele pe care le-a expus".

Snowden este un fost contractor al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) care a dezvăluit informaţii despre operaţiunile de supraveghere internă pe scară largă ale agenţiei în timpul administraţiei Obama. El a fugit din Statele Unite în 2013, pe fondul unor posibile acuzaţii de spionaj care l-ar fi putut trimite la închisoare pentru 30 de ani sau mai mult.

Potrivit unei declaraţii video din 1 aprilie a lui Kennedy, Snowden a îndeplinit un "serviciu public critic, dezvăluind americanilor pentru prima dată că guvernul nostru spiona milioane dintre noi... de cetăţeni americani care respectă legea, încălcând numeroase legi şi dreptul nostru fundamental la intimitate".

"Acţiunile sale curajoase au determinat Congresul să limiteze autoritatea de supraveghere a comunităţii de informaţii pentru prima dată în ultimii patruzeci de ani. America pe care o iubesc nu îi pedepseşte pe denunţători. Cei care spun adevărul, care susţin libertatea de exprimare şi încearcă să readucă America la idealurile sale democratice şi umanitare, ar trebui să fie veneraţi, nu urmăriţi penal", a declarat Kennedy.

Snowden a fost lăudat de unii pentru acţiunile sale şi defăimat ca trădător de alţii. El spune că a făcut dezvăluirile pentru că a conisderat că comunitatea de informaţii americană a mers prea departe şi a încălcat libertăţile civile.

În 2016, Comisia de informaţii a Camerei Reprezentanţilor a publicat o versiune declasificată a unui raport de investigaţie referitor la Snowden (pdf), în care afirmă că acţiunile acestuia demonstrează o nepăsare nesăbuită faţă de siguranţa americanilor şi de securitatea naţională a SUA.

Cu toate acestea, o curte de apel din 2020 din SUA a constatat că programul expus de Snowden era ilegal şi că oficialii americani care l-au apărat public nu au spus adevărul.

RFK Jr. anunţă o petiţie care cere graţierea lui Snowden

Ca parte a declaraţiei sale, Kennedy a dezvăluit şi o petiţie prin care solicită cel puţin 300.000 de semnături pentru a face presiuni ca administraţia Biden să acţioneze şi să-l graţieze pe Snowden pentru acţiunile sale, astfel încât acesta să se poată întoarce "fără restricţii în Statele Unite".

"Înainte de Edward Snowden, nimeni nu ştia că agenţiile de informaţii ne extrag ilegal toate datele şi spionează cetăţenii americani. Aşa că nu este surprinzător că aceleaşi agenţii de informaţii încearcă acum să-l prezinte pe Snowden ca pe un criminal şi că politicienii captivi susţin această naraţiune", a declarat Kennedy.

Potrivit mesajului lui Kennedy pe petiţie, denunţători precum Daniel Ellsberg, John Kiriakou, Chelsea Manning, Edward Snowden şi Julian Assange nu au trădat America prin dezvăluirea corupţiei guvernamentale.

"Dar, în loc să susţină libertatea de exprimare şi să îi celebreze pe aceşti oameni care spun adevărul, astăzi guvernul nostru persecută în mod activ jurnaliştii şi denunţătorii. Aceasta nu este Uniunea Sovietică. America pe care o iubesc nu îi întemniţează pe dizidenţi. Fondatorii noştri au pus libertatea de exprimare în Primul Amendament pentru că toate celelalte drepturi ale noastre depind de ea. Dacă îi dai unui guvern licenţa de a-şi reduce la tăcere criticii, acesta are acum licenţă pentru orice atrocitate", se arată în mesaj.

Snowden locuieşte în prezent la Moscova împreună cu soţia sa, americanca Lindsey Mills. El a primit un paşaport rusesc şi a depus jurământul de cetăţenie în 2022. Prin urmare, el nu mai poate fi extrădat într-o ţară străină.

Snowden susţine că un alt motiv pentru care a solicitat cetăţenia rusă a fost faptul că i-a anulat în mod intenţionat paşaportul de Casa Albă şi i-a reprimat toate încercările de a părăsi ţara. Nu este clar dacă acesta a renunţat la cetăţenia americană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor