Rezultatele BAC-ului 2012

Ana Chitoroagă
24.07.2012

Potrivit bilanţului final prezentat de Ministerul Educaţiei, nivelul de promovabilitate a bacalaureatului 2012 a fost cel mai scăzut din istorie. Astfel 88,3% dintre absolvenţii de liceu au luat BAC-ul, însă examenul a fost marcat de numeroase încercări de fraudă, relatează Radio Chişinău.

Potrivit sursei citate, sesiunea de Bacalaureat de anul acesta a fost marcată de numeroase cazuri de fraudare, atât din partea elevilor, cât şi a profesorilor angajaţi să supravegheze procesul. Din cei 29 de mii de candidaţi, aproape 3.400 nu au promovat examenele, 133 dintre aceştia fiind eliminaţi de la probe pentru că au fost prinşi cu telefoane mobile.

În acest sens, ministrul Educaţie, Mihai Şleahtiţchi vorbeşte despre grave probleme de moralitate profesională în rândul cadrelor didactice, precizând: ,,Ştim cu toţii că 10 preşedinţi ai centrelor de BAC au fost eliminaţi din proces, 2 secretari au fost şi ei eliminaţi şi circa 80 de asistenţi au fost scoşi pentru încălcarea deontologiei profesionale şi nerespectarea metodologiei pentru desfăşurarea examenelor”.

Evidenţiem însă că nota medie de anul acesta este de 7,23, mai mare decât mediile din anii trecuţi care se situau sub 7.

Ministerul Educaţiei promite pentru anul viitor atât modificarea probelor cât şi a metodei de supraveghere a examenelor de BAC. Astfel, se va renunţa la camere de supraveghere şi se vor utiliza aparate de bruiaj al legăturilor telefonice.

În opinia expertului IDIS Viitorul, Corneliu Ciurea, autorul unui studiu recent despre transparenţa şi corectitudinea examenelor de Bacalaureat, pe viitor ar trebui introduse probe orale şi examene de admitere în universităţi, scrie arena.md.

Pentru BAC-ul 2013 vor fi mai puţine centre, unde vor fi utilizate filtre electronice la intrare, pentru a preveni utilizarea telefoanelor mobile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor