Revoltă în societatea civilă. Bode şi Ciucă acuzaţi că au plagiat un proiect marca Dragnea - Carmen Dan pentru intimidarea protestatarilor

Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Epoch Times Romania)

Mai multe organizaţii din societatea civilă acuză PNL că vrea să restricţioneze libertatea întrunirilor şi dreptul la libera exprimare prin intermediul unui proiect de modificare a Codului Penal depus de ministrul de Interne, Lucian Bode şi de premierul Ciucă.

Potrivit organizaţiilor, proiectul - prezentat de Bode pe Facebook drept unul benefic, care va înăspri pedepsele pentru fapte de violenţă - este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea şi are drept scop punerea bocancului pe grumazul protestatarilor.

În consecinţă, semnatarii apelului public cer parlamentului României să respingă "această noua propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertăţii întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituţia României".

Comunicatul integral al ONG-urilor

Partidul Naţional Liberal (PNL), prin vocea secretarului general, dl. Lucian Bode, a anunţat un proiect de lege prin care ar fi înăsprite pedepsele prevăzute de Codul Penal pentru unele fapte, precum ultrajul şi tulburarea liniştii publice. Proiectul de lege este asumat de preşedintele partidului, dl. Nicolae Ciucă, şi de dl. Bode însuşi, în calitate de parlamentari.

Din această propunere, atrage atenţia intenţia de a modifica Art. 371 din Codul Penal, cu privire la tulburarea ordinii publice. Acelaşi demers a fost încercat şi în 2017, iniţiator atunci fiind PSD. Punem în oglindă forma actuală a articolului, modificarea propusă de PNL, dar şi modificarea propusă de PSD în 2017, prin vocea dnei. Carmen Dan (la acea vreme ministru de interne, ca şi dl. Bode).

Forma în vigoare a Art. 371 Cod Penal

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Forma propusă de Ciucă-Bode (2023): Art. 371

(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 5 ani.

(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către;

a) două sau mai multe persoane împreună;

b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.

Forma propusă de Dragnea – Carmen Dan (2017):

Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Nu este deloc surprinzător că domnii Ciucă şi Bode nu se arată originali, ci plagiază, de data aceasta după PSD.

Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancţiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, şi eliminând posibilitatea de a sancţiona doar cu amendă. PNL merge mai departe şi propune şi anumite circumstanţe agravante, care cresc şi mai mult pedepsele.

Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancţiuni disproporţionate, de natură a restricţiona abuziv libertatea întrunirilor şi dreptul la libera exprimare.

Să ne imaginăm următoarea situaţie: un grup de cetăţeni enervaţi se strâng în faţa Guvernului şi urlă în gura mare: „Jos! Huo! La puşcărie, mafioţilor! Ciucă anchetat! Bode e un hoţ!” şi altele asemenea, lucruri ce se strigă de obicei la un protest.

Analiza autorităţilor:

– urlă, deci tulbură liniştea publică;

– ameninţă cu puşcăria şi aduc atingeri grave demnităţii cetăţenilor Ciucă şi Bode;

– sunt doi sau mai mulţi.

Concluzia: închisoare de la 2 la 7 ani.

În 2017, PSD, prin dna. Carmen Dan, a avut minima reţinere de a trimite propunerile către Ministerul Justiţiei, pentru evaluare. În urma reacţiei publice, dar şi a analizei specialiştilor MJ, totul s-a oprit acolo. În 2023, PNL, prin cuplul Ciucă-Bode, trimite proiectul direct în Parlament, unde decizia este strict politică, şi nu mai trece prin evaluarea (şi avizarea) profesioniştilor din justiţie.

Amintim liderilor PNL şi prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, la art. 7, alin. (3^1): Propunerile legislative, proiectele de legi şi celelalte proiecte de acte normative vor fi însoţite, în mod obligatoriu, de o evaluare preliminară a impactului noilor reglementări asupra drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Niciun moment, în iniţiativa lor, dl. Ciucă şi dl. Bode nu au arătat vreo minimă preocupare pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, şi cu atât mai puţin pentru respectarea legii.

Solicităm ferm Parlamentului României să respingă această nouă propunere de modificare a Codului Penal care vizează restrângerea libertăţii întrunirilor, garantată de Art. 39 din Constituţia României.

Organizaţii semnatare, membre ale Coaliţiei „Grupul ONG-uri pentru Cetăţean” şi partenerii lor:

ActiveWatch

Asociaţia ACCEPT

Asociaţia MozaiQ LGBT

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet – apţi

Asociaţia Respiro

Asociaţia Rise OUT

Centrul pentru Inovare Publică

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Miliţia Spirituală

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne