Bode şi Ciucă vor o lege pentru "incriminarea mai fermă a infracţiunilor cu un puternic impact emoţional". Sunt acuzaţi că l-au surclasat pe Dragnea

Lucian Bode
Lucian Bode (Epoch Times Romania)

Ministrul de Interne, Lucian Bodea, anunţă că, împreună cu premierul Ciucă, a depus la Senat o iniţiativă legislativă de modificarea a Codului Penal care va incrimina mai ferm "infracţiunile cu un puternic impact emoţional".

Concret, actul normativ propune majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime pentru infracţiuni în forme agravante, precum lovirea, vătămarea corporală, vătămări cauzatoare de moarte, hărţuirea etc.

Redăm anunţul ministrului de Interne:

Am depus astăzi la Senat, împreună cu dl. prim-ministru Nicolae Ciucă, o iniţiativă legislativă de modificare a Codului Penal.

Noile modificări incriminează mai ferm infracţiunile cu un puternic impact emoţional şi social şi sporesc gradul de protecţie şi siguranţă pentru cetăţean.

Prin această iniţiativă intervenim asupra a 11 articole din Codul Penal şi propunem, în majoritatea cazurilor, majorarea limitelor de pedeapsă cu o treime.

Infracţiunile în forme agravante pentru care se vor mări cu o treime limitele pedepselor sunt: lovirea, vătămarea corporală, loviturile sau vătămările cauzatoare de moarte şi hărţuirea.

Majorarea cu o treime a pedepselor se va aplica pentru hărţuirea unui minor.

Raportul de forţe dintre agresor şi un minor este suficient de mare pentru ca infracţiunea să primească circumstanţe agravante şi un spor de o treime din pedeapsă.

Cred că trebuie să fim mai duri cu cei care aleg să profite de un copil şi să descurajăm astfel de fapte abuzive.

Am făcut modificări şi am schimbat abordarea în ceea ce priveşte fapta de tulburare a ordinii şi liniştii publice pentru care am majorat limitele pedepsei cu închisoarea de la 1 an la 5 ani şi am introdus elemente agravante care justifică creşterea limitelor pedeapsei cu închisoarea între 2 şi 7 ani.

Am propus, de asemenea, instituirea unui regim sancţionatoriu mai aspru pentru fapta de încăierare şi am propus pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, repoziţionând-o în ierarhia faptelor cu violenţă, comise de cele mai multe ori în public.

De asemenea, o parte a intervenţiilor vizează extinderea prezumţiei legitimei apărări de la spaţiul privat la cel public.

Oamenii au dreptul de a se proteja şi dacă sunt ţinta unui atac desfăşurat în spaţiul public, nu doar în propria locuinţă. Din acest motiv, aria în care se aplică prezumţia de legitimă apărare nu va mai include doar locuinţa privată, ci şi strada.

Nu în ultimul rând, am eliminat posibilitatea amenzii ca sancţiune în cazul infracţiunilor de ultraj şi ultraj judiciar şi am prevăzut pedeapsa cu închisoarea.

Trebuie să fim mai fermi şi în aceste cazuri pentru că vorbim despre fapte comise chiar împotriva celor care îşi exercită atribuţiile de serviciu în vederea impunerii respectării legii, pentru protejarea victimelor sau care asigură menţinerea unui climat normal de convieţuire.

Toate aceste modificări intră în dezbaterea parlamentară. Sunt convins că vor exista argumente pro şi contra dar să nu uităm că avem o mare responsabilitate în a descuraja şi preveni faptele antisociale care pun viaţa în pericol, care aduc o gravă atingere climatului de ordine şi siguranţă publică, dar şi sentimentului de siguranţă cetăţenesc.

Proiectul lui Bode a stârnit însă critici, Angi Şerban de la "Corupţia Ucide" catalogându-l drept un demers de tip Dragnea, menit să pună căluş prostestatarilor.

"Adevărul e că nici Dragnea n-a avut tupeul să vină cu o asemenea enormitate, dar Bode, împreună cu Nicolae Ionel Ciucă visează frumos la iliberalism, căci democraţia reprezintă o ameninţare pentru clica uselistă pusă pe furat!
Închisoare de la 2-7 ani vor băieţii să ne dea dacă mai îndrăznim să protestăm împotriva lor!
Vor să modifice Art. 371 Cod Penal cam aşa:
(1) Fapta persoanei care, în public, prin violenţe comise împotriva persoanelor sau bunurilor ori prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanelor, tulbură ordinea şi liniştea publică se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.
(2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) este săvârşită de către
a) două sau mai multe persoane împreună
b) o persoană având asupra sa o armă de foc, un obiect, un dispozitiv, o substanţă sau un animal ce pot pune în pericol viaţa, sănătatea ori integritatea corporală a persoanelor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Aţi văzut cum le-au înşurubat?
Acum nu mai consideră protest adunarea a min. 3 persoane, au scăzut la 2; au lăsat aia cu un obiect, dispozitiv etc. aşa la modul foarte general încât să poată fi interpretat; şi n-am înţeles-o p'aia cu animalul pt. că nu e ca şi când ar fi venit cineva cu şarpele veninos la protest, să-l pună pe ei, dar ca să vedeţi în ce zonă se duc! Dacă te duci cu câinele la protest, să poată interpreta organu' că eşti penal!
Şi mai ziceaţi că n-au avut efect protestele noastre!
Nici acum nu vă e clar cât de frică le este de protest? Le e frică dacă se adună min. 2 persoane, fraţilor, căci altfel de unde atât de mult efort în a lua acest drept constituţional şi a-l transforma într-un act ilegal?
Suntem mai mulţi atenţi la mizeria asta, în caz că au impresia că am adormit!", scrie, pe Facebook, Angi Şerban.
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne