Retorica premierului Cameron faţă de români şi bulgari, 'periculos de asemănătoare' cu cea nazistă (studenţi români la Cambridge)

Primul ministru britanic David Cameron.
Primul ministru britanic David Cameron. (Suzanne Plunkett - WPA Pool / Getty Images)

Retorica cu privire la un aflux de români şi bulgari în Marea Britanie este 'periculos de asemănătoare' cu 'abordarea de tip Bau-Bau' adoptată de unele regimuri, inclusiv cel nazist, potrivit unei societăţi din cadrul Universităţii Cambridge, informează vineri publicaţia The Cambridge News în ediţia electronică.

Preşedintele Cambridge Romanian Society, Radu Bumbăcea, care se referea la atitudinile pe care le aveau cei care deţineau puterea în ţări precum Germania, Rusia şi Ungaria în anii '30 ai secolului trecut, l-a criticat pe premierul britanic David Cameron, condamnând atitudinea alarmistă a acestuia şi a altor politicieni cu privire la relaxarea normelor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari, intrate în vigoare la 1 ianuarie.

'Deplângem deopotrivă reacţia politicienilor şi a unor media, printre care The Daily Mail sau The Sun. În mod evident, acesta nu este un răspuns matur la o anumită situaţie, era de aşteptat o abordare mai echilibrată din partea Whitehall-ului şi a unui premier care a studiat la Oxford', a declarat pentru The Cambridge News studentul român la matematică de la Trinity College. Radu Bumbăcea a apreciat că, în perioade de criză, este mult prea uşor să fie adoptată o abordare de tip Bau-Bau, dar este nevoie să ne aducem aminte că o abordare periculos de asemănătoare a fost adoptată în urmă cu 79 de ani şi a lăsat Europei cicatrici psihologice profunde. 'Astăzi sunt ţările noastre (România şi Bulgaria - n.r.), mâine ar putea să fie Turcia sau Serbia. Dacă măsurile guvernului vor depăşi limita, suntem încrezători că cetăţenii britanici şi UE vor condamna aşa-zisele măsuri', a continuat el.

Cambridge Romanian Society prognozează că în Marea Britanie nu va veni 'un număr neobişnuit' de români, 'pentru simplul fapt că visul' de a munci în străinătate s-a mai diluat, iar limba engleză nu este chiar atât de apropiată gramaticii sau lexicului limbii române'. Societatea consideră că românii vor continua să vină în Marea Britanie la studii şi să muncească în posturi bine plătite, cum ar fi cele din domeniul IT. 'Credem că astfel de schimburi sunt avantajoase economiilor celor două ţări. Dacă există locuri libere pe piaţa muncii, ele trebuie ocupate. Şi, dacă nu există un număr suficient de britanici calificaţi într-o anumită profesie, este absolut logic ca alţi cetăţeni calificaţi din UE să se mute în Marea Britanie pentru a obţine aceste posturi', susţine Bumbăcea, care a citat informaţii potrivit cărora companiile britanice care operează în România au obţinut profituri de cel puţin 3,7 miliarde de euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe