Republica Moldova dă start celei de-a doua etape a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană

Întrevedere dintre Republica Moldova şi Comisia Europeană, Chişinău (gov.md)
Maria Maevschi
10.07.2024

Republica Moldova a dat startul celei de-a doua etape a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană - screening-ul bilateral. Cu acest prilej, Chişinăul găzduieşte în aceste zile o delegaţie numeroasă a Comisiei Europene.

Evaluarea legislaţiei naţionale a început cu cel mai important grup de capitole - valori fundamentale. Astfel, pe parcursul zilelor de 10 şi 11 iunie, funcţionarii publici de la Chişinău prezintă şi analizează, împreună cu echipa Comisiei Europene, Capitolul 5 - achiziţii publice, un domeniu esenţial pentru buna funcţionare a oricărui stat democratic, care se referă la utilizarea eficientă a banilor publici.

Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov a salutat prezenţa oficialilor europeni, subliniind importanţa acestui eveniment pentru Republica moldova.

„Mă bucur că sesiunea de azi are loc la Chişinău, oferindu-le colegilor din Comisia Europeană ocazia de a se familiariza şi mai bine cu ţara noastră. Această zi constituie începutul unei noi etape pe drumul european al Republicii Moldova - drumul către pace, libertate, prosperitate şi securitate”, a menţionat Cristina Gherasimov.

La rândul său, Comisarul european pentru extindere şi vecinătate, Oliver Varhelyi, a reafirmat angajamentul şi sprijinul UE pentru procesul de aderare a Republicii Moldova, menţionând că implementarea acquis-ului comunitar va aduce şi mai multe beneficii cetăţenilor noştri.

„Achiziţiile publice, reglementate de Capitolul 5, sunt fundamentale pentru succesul negocierilor de aderare. Punerea în aplicare a acestor reguli nu doar va asigura transparenţa şi corectitudinea, dar va şi facilita şi accesul rapid la fonduri UE, sprijinind astfel planul economic şi de investiţii al Republicii Moldova. Este un pas esenţial pentru ca cetăţenii să beneficieze de avantajele Uniunii Europene cât mai curând posibil”, a explicat Oliver Varhelyi.

Punctând că Republica Moldova deschide procesul de screening bilateral cu Capitolul 5 – achiziţii publice – la 10 iulie, la Chişinău, Cristina Gherasimov a mai explicat într-un material video pe pagina sa de socializare că „până la sfârşitul acestui an, planificăm să finalizăm toate reuniunile de screening bilateral pe capitolele din Clusterul 1 – Valori Fundamentale. În lunile septembrie şi octombrie, vor urma Capitolul 24 – Justiţie, libertate şi securitate, Capitolul 32 – Controlul financiar, Capitolul 23 – Sistemul judiciar şi drepturile fundamentale, instituţiile democratice, criteriul economic şi reforma administraţiei publice. Toată etapa de screening bilateral va dura aproximativ 18 luni”.

Reamintim că deschiderea oficială a negocierilor de aderare a avut loc pe 25 iunie, la Luxemburg, atunci când s-a desfăşurat prima conferinţă interguvernamentală Republica Moldova - Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor