Replica premierului: "Sunt tânăr şi neliniştit"

Victor Ponta şi Ivo Josipovic, Preşedintele Republicii Croaţia, la întâlnirea de la Palatul Victoria
Victor Ponta şi Ivo Josipovic, Preşedintele Republicii Croaţia, la întâlnirea de la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Ana Petrescu
02.07.2012

Declaraţia a fost făcută de Victor Ponta în întâlnirea de luni, de la Palatul Victoria, cu preşedintele Croaţiei, Ivo Josipović, aflat într-o vizită de stat la Bucureşti. Printre altele, premierul şi-a exprimat entuziasmul cu privire la întâlnirea cu Josipović şi la ratificarea tratatului de aderare al Croaţiei la Uniunea Europeană (U.E.). Omologul său croat a precizat că relaţia politică bilaterală este foarte bună şi că pe viitor trebuie dezvoltată şi cea economică.

"Domnule preşedinte, bună ziua. Mulţumesc mult că v-aţi întâlnit cu noi şi apreciem foarte mult că-n programul dumneavoastră foarte încărcat v-aţi făcut timp să vă întâniţi şi cu Guvernul. Suntem foarte fericiţi să vă primim la numai două zile după ce Parlamentul nostru a ratificat prin vot unanim aderarea ţării dumneavoastră la Uniunea Europeană. Ambasadorul dumneavoastră ne-a reamintit mereu să nu uităm să rugăm Parlamentul să votăm. Suntem bucuroşi să fim alături de voi în U.E. După cum ştiţi mă voi întâlni cu prim-ministrul dumneavoastră la sfârşitul săptămânii. Apreciez foarte mult relaţiile dintre ţările noastre", a declarat Victor Ponta la întrunirea cu preşedintele Croaţiei.

În deschiderea discursului său, Ivo Josipović, a apreciat faptul că Victor Ponta face parte, ca şi primul-ministru al Croaţiei, din tânăra generaţie de politicieni. La această remarcă premierul a replicat în glumă că este "tânăr şi neliniştit".

"Vă mulţumesc pentru acordul de ratificare şi acum că primul-ministru al ţării noastre face parte, mai mult sau mai puţin, din generaţia dumneavoastră, înseamnă că acum avem o generaţie tânără de prim-miniştrii din Europa. Săptămâna viitoare în Dubrovnik avem summitul croat şi mă bucur că voi avea oportunitatea să stau de vorbă cu primul-ministru pe marginea a mai multor subiecte importante. Avem deja o relaţie politică bilaterală excelentă şi sper s-o dezvoltăm şi pe cea economică, pentru că nu stăm foarte bine sub acest aspect. Sunt bucuros că azi a fost semnat Memorandumul de Înţelegere în domeniul Justiţiei de către cei doi miniştrii ai ţărilor noastre. Sunt sigur că vom colabora foarte bine în ceea ce priveşte Uniunea Europeană, dată fiind existenţa multor similarităţi între ţările noastre", a afirmat preşedintele Croaţiei.

Preşedintele Croaţiei, efectueză la invitaţia lui Traian Băsescu o vizită de stat în România, în perioada 1-3 iulie, timp în care oaspetele croat va avea întâlniri şi cu Vasile Blaga, preşedintele Senatului şi Roberta Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor. În ultima zi a vizitei sale în Capitală, Josipović va participa la Forumul Economic de la Bucureşti, după care se va întâlni cu reprezentanţii comunităţii croate din România.

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, pe 29 iunie, tratatul de aderare al Croaţiei la Uniunea Europeană, care a fost semnat pe 9 decembrie 2011 la Bruxelles. Aderarea Croaţiei la U.E. a fost aprobată pe 22 ianuarie 2012, în cadrul unui referenduum. Înaintea aderării, prevăzută la 1 iulie 2013, Tratatul va trebui să fie ratificat de cele 27 de state membre UE. După ce Slovenia a aderat la U.E. în anul 2004, Croaţia va fi cea de-a doua dintre cele şase foste republici iugoslave care aderă la U.E.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor