Referendum: Elveţia permite spionarea deplină a cetăţenilor

Începând cu 2017, Elveţia va dispune de o nouă legislaţie care va permite agenţiilor de securitate ale ţării să îşi monitorizeze cetăţenii.
Camere de supraveghere.
Camere de supraveghere. (Captură Foto)

Elveţia a adoptat o lege care permite serviciilor speciale să spioneze conversaţiile telefonice şi să monitorizeze spaţiul cibernetic pentru a preveni actele teroriste.

Conform rezultatelor referendumului, 65,5% dintre cetăţenii elveţieni au susţinut noua lege.

Totuşi, serviciile speciale vor trebui să obţină permisiunea curţii, a Ministerului Apărării şi a Cabinetului pentru a spiona cetăţenii Elveţiei.

“[Legea] permite Elveţiei să folosească instrumente moderne pentru a reacţiona la ameninţările existente”, a declarat ministrul elveţian al Apărării, Guy Parmelin.

El a subliniat faptul că noua legislaţie va intra în vigoare în septembrie 2017. Ministerul Apărării va trebui să estimeze noul echipament tehnologic şi să angajeze personal suplimentar până în 2019.

Comisia Europeană a declarat recent că va înăspri în mod semnificativ cerinţele pentru serviciile de comunicare în străinătate, în special în cazul WhatsApp şi Skype. Programele de comunicare şi trimitere de mesaje vor trebui să respecte standardele pentru securitate şi confidenţiale care sunt impuse pe teritoriul Europei.

Noua lege va afecta cooperarea programelor cu serviciile de securitate ale UE şi va reglementa modalităţile de utilizare eficientă a datelor utilizatorilor. Facebook, Microsoft şi Google vor fi primele companii luate în vizor.