Rebelii Houthi din Yemen vizează o navă în Golful Aden în timp ce portavionul american Eisenhower este înlocuit

Navă comercială atacată de rebelii Houthi, scufundându-se în Marea Roşie (Screenshot)
Redacţia
23.06.2024

Un atac al rebelilor Houthi din Yemen a vizat o navă comercială care călătorea prin Golful Aden, dar aparent nu a provocat pagube, au declarat sâmbătă autorităţile, în cel mai recent atac al grupului asupra căii de navigaţie.

Atacul Houthi vine după scufundarea în această săptămână a navei Tutor, care a marcat ceea ce pare a fi o nouă escaladare a campaniei de atacuri a rebelilor susţinuţi de Iran asupra navelor din coridorul maritim vital din cauza războiului dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza, potrivit AP.

Între timp, armata americană a ordonat ca USS Dwight D. Eisenhower, portavionul care conduce răspunsul american la atacurile Houthi, să se întoarcă acasă după un turneu prelungit de două ori.

Căpitanul navei vizate vineri seara a văzut "explozii în apropierea navei", a declarat Centrul de operaţiuni comerciale maritime al armatei britanice. O informare ulterioară a Centrului comun de informare maritimă supravegheat de SUA a precizat că nava a raportat iniţial două explozii în apropierea babordului şi o a treia mai târziu.

"Nava nu a fost lovită şi nu a suferit nicio avarie", a precizat centrul. "Se pare că nava şi echipajul sunt în siguranţă şi se îndreaptă spre următorul port de escală".

Sâmbătă seara, rebelii Houthi, care controlează capitala Yemenului, Sanaa, din 2014, au revendicat atacul. Generalul de brigadă Yahya Saree, un purtător de cuvânt militar Houthi, a identificat nava vizată ca fiind vrachierul Transworld Navigator.

Rebelii Houthi au desfăşurat peste 60 de atacuri vizând nave specifice şi au lansat mai multe rachete şi drone în campania lor, care a ucis în total patru marinari. În plus, în ultimele peste şase luni, ei au capturat o navă şi au scufundat altele două.

O campanie de lovituri aeriene condusă de SUA i-a vizat pe rebelii Houthi din ianuarie, aceştia din urmă susţinând că, pe data de 30 mai, au fost lansate o serie de lovituri care au ucis cel puţin 16 persoane şi rănit alte 42.

În martie, nava Rubymar, sub pavilion Belize, care transporta îngrăşăminte, a devenit prima navă care s-a scufundat în Marea Roşie, după ce a luat apă timp de câteva zile în urma unui atac al rebelilor.

Rebelii au susţinut că atacurile lor vizează nave legate de Israel, Statele Unite sau Marea Britanie. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate au o legătură mică sau deloc cu războiul dintre Israel şi Hamas.

Nava Eisenhower, cu baza în Norfolk, Virginia, se întoarce acasă după o perioadă de peste opt luni de misiuni de luptă despre care Marina spune că este cea mai intensă de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace. USS Theodore Roosevelt, cu baza în San Diego, va lua locul portavionului Eisenhower după un exerciţiu programat în regiunea Indo-Pacific, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

Eisenhower a ajuns deja în Marea Mediterană, a declarat un oficial american, care a vorbit sub rezerva anonimatului pentru a discuta despre mişcările navelor. Datele de urmărire a zborului analizate de AP au arătat că un elicopter Sikorsky MH-60R Seahawk asociat cu Eisenhower zbura deasupra Mediteranei chiar în largul coastei Port Said, Egipt, sâmbătă seara.

Totodată, portavionul Eisenhower a fost vizat în repetate rânduri de revendicări false de atac din partea rebelilor Houthi în perioada în care s-a aflat în Marea Roşie. Sâmbătă seară, Saree a revendicat un alt atac asupra portavionului - dar, din nou, nu a furnizat nicio dovadă care să o susţină, deoarece nava părăsise deja zona. Comandamentul Central a calificat afirmaţia drept "categoric falsă".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor