Războiul din Ucraina. Moscova trimite pe câmpul de luptă trupe cu echipamente improvizate

Depozit rusesc de tancuri (Military Informant / VK via The Moscow Times)
Redacţia
25.05.2024

De la începutul invaziei la scară largă, Rusia a suferit pierderi grele la nivelul personalului şi al materialelor militare, potrivit The Moscow Times. Rata ridicată a pierderilor forţează Moscova să trimită unităţi în luptă cu echipamente improvizate, economisindu-şi resursele limitate înainte ca toate celelalte să cedeze. Este un semn de slăbiciune a forţelor invadatoare, care poate fi ignorat datorită ştirilor despre progresele ruseşti pe mai multe fronturi.

Potrivit datelor confirmate de proiectul Oryx, la 1 mai 2024, Rusia a pierdut 2.006 transportoare blindate de personal (APC) şi vehicule blindate de luptă (AFV) distruse, abandonate sau capturate. Pe lângă vehiculele blindate ruseşti moderne pentru transportul de trupe, precum BTR 80, acest număr include multe vehicule din epoca sovietică.

Situaţia pierderilor în rândul vehiculelor de luptă de infanterie este şi mai gravă. De la începutul războiului din Rusia, forţele de apărare ucrainene au scos din uz 3.967 de unităţi de echipament, dintre care 2.879 au fost distruse complet.

Astfel de pierderi nu puteau decât să afecteze aprovizionarea armatei ruse cu vehicule de luptă. Un raport al Institutului Internaţional de Studii Strategice arată că, la începutul anului 2022, Rusia avea în serviciu 14.193 de transportoare blindate de trupe şi vehicule de luptă de infanterie. La data de 13 mai 2024, 42,08% dintre acestea fuseseră pierdute. Mai mult, dacă luăm în considerare numărul mai mare de pierderi raportate de Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut mai multe vehicule decât deţinea în inventarul său de dinainte de război.

Pentru a compensa pierderile de pe câmpul de luptă, Kremlinul a scos din stocuri arme militare conservate cu care Rusia a rămas după prăbuşirea Uniunii Sovietice. Potrivit imaginilor din satelit, Rusia avea depozitate aproximativ 14.865 de vehicule blindate de luptă înainte de invazia la scară largă, dintre care cel puţin 4.813 se crede că au fost retrase până în mai 2024.

Chiar dacă Rusia repară aproximativ 185 de vehicule blindate pe lună, pe lângă producţia de maşini noi, este puţin probabil ca aceste eforturi să fie suficiente pentru a-şi acoperi pierderile lunare. Conform pierderilor confirmate de Oryx, armata rusă pierde în medie 180 de vehicule blindate pe lună, ceea ce este probabil o subestimare.

Devine vizibil faptul că tot mai puţine vehicule blindate sunt trimise pe front. Comandamentul rus a trebuit în mod clar să îşi concentreze cele mai sofisticate arme şi echipamente în zonele prioritare. Ca urmare, Rusia a fost nevoită să improvizeze soluţii pentru a rezolva lipsa de vehicule militare în alte zone de luptă.

Recent, armata ucraineană a înregistrat o creştere a numărului de operaţiuni de asalt ale unităţilor inamice pe motociclete, maşini şi cărucioare de golf sau camioane Ural neblindate şi învelite în cuşti antidronă. Poate că emblematică în acest sens este apariţia "tancului ţestoasă", caracterizat printr-o carcasă asemănătoare carapacei de broască ţestoasă cu un blindaj improvizat, conceput pentru a proteja împotriva şrapnelului şi a dronelor kamikaze. Într-o ironie ciudată, soldaţii au fost forţaţi să păzească vehiculele care ar trebui să îi protejeze.

În ritmul actual al pierderilor, Rusia şi-ar putea epuiza în curând stocurile din perioada sovietică, iar modelele mai moderne de BMP şi APC ar putea deveni rarităţi pe câmpul de luptă peste un an şi jumătate sau doi ani. Acest lucru va influenţa în mod inevitabil planificarea câmpului de luptă al Moscovei.

Un exemplu izbitor este actuala ofensivă din regiunea Harkiv, în special în apropierea oraşului Vovceansk. Rusia a fost forţată să limiteze utilizarea vehiculelor blindate şi a recurs chiar la solicitarea infanteriei uşoare şi a forţelor speciale pentru a face recunoaşteri şi a avansa pe jos. Doar atunci când acest lucru eşuează, sunt trimise echipamente pentru a sprijini forţele de asalt, pentru a suprima poziţiile de tragere ucrainene şi pentru a câştiga mai mult teren.

Generalul Oleksandr Pavliuk, comandantul Forţelor Armate ale Ucrainei, a declarat la începutul acestei luni că Rusia va verifica stabilitatea liniilor de apărare ucrainene înainte de a alege direcţia cea mai favorabilă pentru un atac. Statul Major General al ţării acţiona pe baza unor informaţii pentru a contracara un atac în regiunea Harkiv înainte de lansarea noii ofensive. Situaţia actuală dovedeşte veridicitatea avertismentelor potrivit cărora Rusia ar profita de întârzierea cu care ajutorul american ajunge la liniile de front pentru a-şi intensifica atacurile.

Este în interesul partenerilor Ucrainei să ofere asistenţă militară şi financiară pentru a ajuta Kievul să poată continua să reducă capacităţile Moscovei de a duce războiul în alte ţări europene. Aşadar, în timp ce Occidentul se reţine de teama escaladării războiului, trece cu vederea modul în care Ucraina a dovedit că poate slăbi Rusia, reducând cu totul riscul unei viitoare escaladări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor