Răsplătit pentru cooperare. Dorin Cocoş scapă de arestul preventiv în Dosarul Microsoft

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Epoch Times România)

Fostul soţ al Elenei Udrea, Dorin Cocoş, acuzat de corupţie în dosarul Microsoft, a scăpat de măsura arestului preventiv luată în cazul său graţie deciziei de luni a magistraţilor Curţii Supreme care au admis cererea procurorilor DNA de plasarea a acestuia în arest la domiciliu. Motivul? Omul de afaceri a fost premiat pentru cooperarea sa cu anchetatorii.

În ciuda faptului că a decis să coopereze cu oamenii Codruţei Kovesi, Dorin Cocoş va rămâne totuşi după gratii pentru că este arest preventiv şi în dosarul „Bica II".

În cazul fostului ministru al Comunicaţiilor, Gabriel Sandu, şi al afaceristului Nicolae Dumitru "Niro", care au cooperat cu procurorii DNA, instanţa a decis prelungirea arestului la domiciliu cu încă 30 de zile.

Primarul municipiului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan "Pinalti" nu a fost însă la fel de norocos la colegii săi care au rupt legea tăcerii. Magistraţii au decis să admită cererea procurorilor DNA de prelungire a arestului preventiv cu alte 30 de zile în ceea ce îl priveşte pe acesta, în contextul în care edilul a rămas la declaraţiile sale iniţiale în care îşi susţine nevinovăţia.

Decizia nu este însă definitivă, aceasta putând fi contestată tot la instanţa supremă.

Cei patru inculpaţi au fost arestaţi în Dosarul Microsoft încă de la finele lui noiembrie 2014, însă, pe 25 ianuarie Gabriel Sandu şi "Niro" au fost plasaţi în arest la domiciliu pentru că au început să colaboreze cu procurorii DNA şi au făcut o serie de dezvăluiri incendiare în dosar, implicând alte nume grele din politica românească.

Între timp, Dorin Cocoş şi Pinalti, care n-au colaborat cu procurorii au rămas în arest preventiv. Însă acum, după decizia fostului soţ al Elenei Udrea, singurul care se pare că va rămâne în arest preventiv este Gheorghe Ştefan.

Surse judiciare au dezvăluit pentru Mediafax că, în sala de judecată, Cocoş, Sandu şi Dumitru Nicolae i-au transmis judecătorului că recunosc acuzaţiile DNA şi că au colaborat cu oamenii legii, în timp ce Gheorghe Ştefan a rămas la declaraţiile sale iniţiale în care îşi susţine nevinovăţia. Se pare că firul mărturisirilor lui Dorin Cocoş duce până la co-preşedintele PNL, Vasile Blaga.

Pe lista arestaţilor celebri din dosarul Microsoft a intrat recent şi, Elena Udrea, trimisă şi ea în arest la domiciliu, după o săptămână după gratii.

Dosarul Microsoft

Reamintim că Dorin Cocoş, Gheorghe Ştefan şi Nicolae Dumitru sunt acuzaţi de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar Gabriel Sandu de luare de mită în formă continuată şi spălare de bani.

Conform procurorilor DNA, Cocoş a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Ştefan şi Gabriel Sandu, pentru a interveni în achiziţionarea dreptului de utilizare a licenţelor Microsoft. Din această sumă, 15,7 milioane de euro ar fi ajuns în contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Megadosarul de corupţie legat de licenţele Microsoft pentru şcoli, în care DNA estimează un prejudiciu de un miliard de euro, a zguduit scena politică românească când DNA a cerut ridicarea imunităţii şi începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri acuzaţi că ar fi luat mită sume fabuloase de bani pentru a favoriza mari firme, ca să obţină contracte cu statul.

Mai exact, este vorba despre Gabriel Sandu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu şi Adriana Ţicău.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.