Rareş Bogdan cere intervenţia serviciilor după numirea lui Paşcu la BNR / Numirea Vioricăi Dăncilă îi provoacă "scârbă"

Rares Bogdan
Rares Bogdan (Epoch Times România)

Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat marţi, într-un interviu acordat Epoch Times România, că decizia Băncii Naţionale a României de a o angaja pe fostul premier Viorica Dăncilă arată că bolile cronice ale României sunt mult mai grave decât a crezut şi că, dacă nu se dă "un restart", tot mai mulţi români vor părăsi, din lehamite, ţara. Mai gravă însă decât numirea Vioricăi Dăncilă într-un post de consultant este angajarea lui Ioan Mircea Paşcu, a punctat Rareş Bogdan, potrivit căruia în cazul lui Paşcu, “sunt întrebări la care ar trebui să răspundă serviciile de informaţii, nu noi”.

Revenind la angajarea Vioricăi Dăncilă, Rareş Bogdan a opinat că numirea acesteia la BNR are loc ca urmare a faptului că mandatul guvernatorului Mugur Isărescu a fost reînnoit în perioada în care Dăncilă se afla în fruntea Guvernului.

“În urmă cu doi ani, am plecat din societatea civilă, din presă, pe care am iubit-o, pentru a intra în politică să schimb lumea. Am realizat şi realizez, oră de oră, şi zi de zi, că România e aproape imposibil de schimbat şi că bolile structurale ale acestei ţări sunt mult mai mari decât mi-am putut închipui când eram pe margine şi comentam. În 2018, am fost, dacă vreţi, nava amiral, omul din fruntea apărării Băncii Naţionale. Am dat titluri de genul, ‘Apăraţi Banca Naţională’, ‘Nu lăsaţi să cadă Banca Naţională’, ‘Ultima redută, Banca Naţională’. Acum, şi o spun cu regret pentru distinsul guvernator [Mugur Isărescu – n.r.], mişcarea de astăzi îmi lasă un gust amar, un gust trist. Nu cred că am greşit atunci când Darius Vâlcov şi Liviu Dragnea, împreună cu Şerban Nicolae, voiau să îngenuncheze Banca Naţională. Cred că am făcut ceea ce trebuie pentru România, şi mă felicit împreună cu invitaţii şi echipa mea de la Jocuri de Putere. Dar spun doar că bolile cronice ale României sunt mult mai grave decât am crezut şi, dacă nu dăm un restart real, bolile seniorilor din ultimii 30 de ani – şi am fost elegant spunând seniori – vor îmbolnăvi cu totul şi vor face ca tot mai mulţi români să părăsească România”, a precizat Rareş Bogdan.

Întrebat în ce cheie se poate citi decizia BNR, liberalul a susţinut următoarele:

“Simplu. Una singură. Una singură, pentru că ştim istorie şi pentru că am memorie destul de bună, îmi amintesc cum în 2019 domnului Guvernator Isărescu i-a fost reînnoit mandatul. Îmi amintesc şi cum doamna Dăncilă era în fruntea PSD şi a Guvernului României, sau nu a PSD, dar mă rog, era prim-ministru. De asemenea, îmi amintesc cum doamna Dăncilă l-a concediat pe Darius Vâlcov, cel care îi pusese gând rău guvernatorului. Repet, eu cred că am făcut bine apărându-l pe Guvernator şi Banca Naţională, în schimb domnul guvernator nu face bine în momentul în care îşi bate joc de susţinerea publică de care a beneficiat în timp şi de simpatia opiniei publice”.

De asemenea, Rareş Bogdan şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu mesajul pe care îl transmite BNR românilor din ţară şi din Diaspora când aduce în rândurile sale personaje precum Viorica Dăncilă, cunoscută şi ridiculizată pentru numeroasele sale gafe gramaticale şi de altă natură.

“În afara ţării, avem peste 5 milioane de români, care sunt trişti din cauza încetinirii sau a reformelor foarte încete pe care noi le facem în momentul acesta, şi a schimbărilor lipsite de profunzime pe care reuşim să le aducem în spaţiul public, din păcate. Ce să spună aceşti oameni care îşi trimit copiii, care merg la şcoală? (...) Bunicul, care a fost învăţător, mama mea, profesoară, mi-au spus: 'Dacă ai carte ai parte'. Ce să le spun copiilor mei şi să le spună cei din Diaspora copiilor lor când văd că Viorica Dăncilă ajunge consilier pe strategia Băncii Naţionale, pilonul de stabilitate fiscal-bugetară-economică a acestei ţări. Ce să le spun? Să procedeze ca Viorica Dăncilă sau ca doamna Bianca Drăguşanu, sau alte doamne de acelaşi gen? Pentru că una este într-o direcţie, una în alta. Ce să îi dau exemplu fetei mele? Aici e durerea. Pentru că este vorba de proiecţie de viitor, e vorba de proiecţia unui stat care pare din ce în ce mai mult eşuat şi care nu e capabil să se ridice. Aducem bani din Europa, avem bani de investiţii - 150 de miliarde cu tot cu alocările din fondul propriu în următorii 10 ani, dar procedăm într-un fel în care scârba, sila, lehamitea cetăţeanului va creşte cu fiecare astfel de decizie”, a afirmat liderul PNL.

Rareş Bogdan a mai susţinut că, deşi îl cunoaşte şi îl respectă pe guvernatorul BNR Mugur Isărescu, gestul acestuia de a o angaja pe Viorica Dăncilă nu poate fi înţeles decât ca o “răsplată” pentru acţiunile acesteia în calitate de premier şi pentru acţiunile sale de a-l “îndepărta” pe Darius Vâlcov, pe care îl descrie ca fiind un “terorist economic periculos să ajungă la Banca Naţională”.

“Sunt trist pentru că am o altă imagine a guvernatorului, o altă imagine a instituţiei fondate de Eugen Carada. Am o altă imagine a României pentru care mă lupt să se schimbe şi eu, şi dumneavoastră în presă şi alţi colegi de-ai mei. Cum să schimbi o ţară când Viorica Dăncilă ajunge consilier pe strategie a celei mai serioase, mai stabile şi mai importante instituţii financiare din ultimii 30 de ani? Mi-e scârbă, mi-e lehamite”, a continuat liberalul.

În ceea ce îl priveşte pe Ioan Mircea Paşcu, care va primi un post la departamentul de geopolitică al BNR, prim-vicepreşedintele PNL a declarat că, în cazul acestuia, situaţia este mult mai complicată pe motiv că “simpatiile sale estice” nu au fost ascunse foarte mult în ultimii ani şi pentru că acesta nu este “prost”.

“Dar domnul Paşcu a făcut alte cărţi, alte jocuri, a făcut parte dintre acele personaje apropiate de Ion Iliescu care, în frunte cu Nicolae Militaru, Alexandru Bârlădeanu, Silviu Brucan, doreau ca România să rămână într-un spaţiu estic, dominat de puterea fostei Uniuni Sovietice, de spaţiul rusesc. De aici, cred că domnul Isărescu a dat-o în gard mult mai rău decât cu Viorica Dăncilă. Cu Viorica Dăncilă e doar perplexitate. În cazul lui Mircea Paşcu, sunt întrebări la care ar trebui să răspundă serviciile de informaţii, nu noi”, a adăugat Bogdan.

Remarcile prim-vicepreşedintelui PNL vin în contextul în care, marţi, în spaţiul public a apărut informaţia potrivit căreia fostul premier PSD Viorica Dăncilă va fi consilier pe Strategia de Sustenabilitate şi Energie Verde al lui Mugur Isărescu, urmând să îşi înceapă activitatea de la 1 iunie. Totodată, alături de Dăncilă, în echipa de consilieri a guvernatorului BNR ar urma să se alăture şi fostul premier Petre Roman.

Ulterior, Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, a declarat pentru Hotnews.ro că Dăncilă nu este consiliera Guvernatorului instituţiei, ci unul din consultanţii Departamentului Energie Verde, unul dintre cele cinci departamente care formează Comitetul de trecere la Euro. În plus, Vasilescu a anunţat că la Departamentul de Geopolitică va fi adus Ioan Mircea Paşcu, fost vicepreşedinte al Parlamentului European. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne