Raportor PE: Rusia n-ar trebui să exercite presiune asupra statelor din Parteneriatul Estic

. (VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.09.2013

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Graham Watson, a afirmat marţi, pentru portalul Moldova.org.md că Federaţia Rusă nu poate să exercite presiune asupra statelor Parteneriatului Estic, deoarece trebuie să respecte în totalitate dreptul acestora de a-şi construi propriul drum.

„Rusia nu poate exercita o presiune necuvenită asupra partenerilor estici şi este obligată să respecte în totalitate dreptul acestora de a-şi construi propriul lor destin politic şi economic. Vrem să mergem înainte spre semnarea cu Ucraina a Acordului de Asociere şi parafarea acestuia cu cât mai multe ţări ale Parteneriatului Estic”, a subliniat Graham Watson.

Watson a mai susţinut faptul că Federaţia Rusă în calitate de membru nou admis în cadrul OMC (n.r Organizaţia Mondială a Comerţului) nu mai trebuie să impună restricţii vamale într-o manieră motivată politic statelor de la graniţa de est a UE.

“În plus, Rusia, în calitate de membru nou în Organizaţia Mondială a Comerţului, trebuie să înveţe că nu poate să ameninţe comerţul în mod constant într-o manieră motivată politic şi să impună restricţii vamale”, a declarat Graham Watson.

Pe de altă parte, raportorul PE pentru Republica Moldova, a mai menţionat că Rusia este „acelaşi vecin care în prezent încă ocupă câteva teritorii din curţile partenerilor estici”, având în vedere conflictele unde Rusia îşi menţine forţele militare, inclusiv în Transnistria.

Referitor la problema transnistreană, circa 37% dintre cetăţenii ruşi sunt de părere că teritoriul separatist aparţine Federaţiei Ruse, potrivit unui sondaj realizat de Centrul Rus pentru studierea opiniei publice şi menţionat de Ria Novosti. Sondajul cu denumirea „Identitatea modernă rusă: dimensiuni, provocări, răspunsuri” a fost efectuat de compania de stat a Federaţiei Ruse, Centrul Rus pentru Studierea Opiniei Publice (WCIOM).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor