Bănci majore au finanţat în mod conştient operaţiuni teroriste ale Hezbollah



Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah.
Soldaţi ai grupării libaneze Hezbollah. (Internet Photo)

Unele dintre cele mai puternice bănci ale lumii au finanţat în mod conştient operaţiuni teroriste ale grupului Hezbollah prin ascunderea a miliarde de dolari în tranzacţiile cu sponsorii lor iranieni, conform unui nou proces federal intentat în New York.

Zeci de victime ale violenţelor comise de gruparea Hezbollah au intentat luni un proces împotriva Băncii Regale a Scotiei, Barclays, HSBC, Credit Suisse şi împotriva Standard Chartered Bank pentru ascunderea intenţionată a unor informaţii legate de tranzacţii în vederea mascării implicării băncilor iraniene.

Procesul are loc la scurt timp după ce un tribunal federal din Brooklyn, New York, a găsit vinovată Banca Arabă din Iordania pentru realizarea unor tranzacţii financiare cu gruparea Hamas - tranzacţii care au contribuit la finanţarea unor atacuri teroriste.

Băncile acuzate “au fost de acord în mod conştient şi ilegal să se implice în ascunderea a sute de milioane – şi în unele cazuri miliarde – de dolari americani în numele Iranului, ştiind că Iranul este un susţinător al terorismului de stat”, a conform documentelor înregistrate la tribunal.

În cele din urmă ajungând în mâinile grupării Hezbollah, banii iranieni au ajutat la “planificarea unor operaţiuni de ucidere şi mutilare a sute de soldaţi americani în Irak în aceeaşi perioadă în care se derula această conspiraţie”, conform documentelor pentru acest proces.

Fiecare dintre băncile numite în proces a plătit deja amenzi usturătoare pentru desfăşurarea de tranzacţii ilegale cu Iranul şi cu alte ţări şi grupuri criminale sancţionate.

HSBC a plătit 1,9 miliarde USD, Barclays 298 milioane USD, Banca Regală a Scotiei 100 milioane USD, Credit Suisse 536 milioane USD şi Standard Chartered 340 milioane USD.

Acum, rudele celor ucişi sau răniţi în atacurile comise de Hezbollah doresc compensaţii pentru traumele lor. Procesul are în vedere peste 60 de operaţiuni letale desfăşurate în perioada 2006-2011 de către Hezbollah şi alte grupuri bănuite că au fost finanţate de Iran.

Rudele celor ucişi sau răniţi în atacul din 2007 asupra personalului militar american din Karbala, Irak, se află pe lista lungă de reclamanţi. În acel atac au fost ucişi 5 soldaţi şi răniţi alţii trei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe