Goldman Sachs obligată să plătească Libiei 200.000 lire sterline

O viata corupta de crime: Moammer Gaddafi in 2009
O viata corupta de crime: Moammer Gaddafi in 2009 (FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Getty Images)

Banca Goldman Sachs (GS) a primit ordinul de a plăti fondului suveran libian cheltuieli de judecată în valoare de sute de mii de lire sterline, după ce banca american a eşuat să oprească procesul iniţiat de fostul dictator libian, care cerea daune în valoare de 1,2 miliarde USD, conform unui articol din Telegraph.

Marcând o victorie iniţială pentru Autoritatea Libiană de Investiţii (LIA), Înalta Curte din Marea Britanie a ordonat în cursul zilei de marţi ca Goldman Sachs să plătească despăgubiri în valoare de cel puţin 200.000 de lire sterline în 14 zile.

LIA a dat în judecată Goldman Sachs afirmând că aceasta a prostit oficialii libieni îndemnându-i să facă investiţii care nu le-au fost explicate bine, lucru care a adus profituri imensa companiei americane. Procesul a fost început în timpul dictatorului libian Moammer Gaddafi.

Suma cheltuielilor de până acum, care s-a putea ridica la 680.000 de lire sterline, reprezintă costurile aferente răspunsului dat de LIA aplicaţiei iniţiale a băncii londoneze – care a încercat să suspende procesul. Goldman Sachs şi-a retras aplicaţia respectivă în august şi la acea vreme LIA a declarat că aceasta este doar o tactică de amânare.

Totuşi, suma pe care banca este obligată să o plătească este mai mică decât ceea ce urmărea LIA, o sumă pe care judecătorul a declarat-o ca fiind excepţional de mare. Banca a refuzat să comenteze.

LIA a dat în judecată Goldman pentru pagube legate de tranzacţii cu derivative în valoare de 1,2 miliarde USD făcute în 2008. Produsele au devenit inutile în timpul crizei financiare, aducând pierderi masive fondului de investiţii libian. LIA acuză apropieri mult prea mari între directorii de la Goldman şi oficialii libanezi.

În declaraţiile martorilor, făcute pe perioada a doua zile de audieri, o fostă avocată din Londra care a lucrat la fond a declarat că a fost “şocată” de nivelul de apropiere dintre Goldman şi LIA şi că oficialii fondului au beneficiat de călătorii finanţate de Goldman Sachs î Maroc, în “pachet’ fiind incluse şi multe băuturi şi fete.

Suma finală pe care Goldman o va plăti va fi decisă în cadrul unor discuţii viitoare între cele două părţi. Dacă ele nu pot ajunge la un compromis, atunci suma va fi decisă independent. LIA a declarat că a cheltuit 1.000 de ore la întocmirea dosarului necesar pentru a răspunde aplicaţiei Goldman Sachs înainte ca aceasta să fie retrasă.

Cele două părţi se vor întâlni din nou în cadrul unei audieri într-un caz de management, dar procesul complet este aşteptat să înceapă în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie