Rădulescu "Mitralieră": "Prin termoscanare deja se accesează toate datele personale"

Catalin Radulescu
Catalin Radulescu (Epoch Times România)

Deputatul PSD Cătălin Rădulescu se poziţionează de partea celor care se opun măsurării temperaturii la intrarea în centrele comerciale/instituţii. Mai exact, deputatul acuză că prin termoscanare sunt luate date personale.

Mai mult, deşi autorităţile au explicat că nu este nevoie de personal medical pentru a măsura temperatura cu ajutorul unui termometru, Rădulescu susţine însă contrariul.

"Eu am studiat şi ca medic chestiunea asta şi din punct de vedere al legalităţii şi a respectării drepturilor omului. Măsurarea temperaturii nu poate s-o facă decât un cadru medical. Nu poţi să pui pe unul să măsoare temperatura, care n-are nicio specialitate medicală, nici măcar asistent medical nu e.

Eu am înţeles că prin termoscanare deja se accesează toate datele personale, deci e fără acordul persoanei. Nu se respectă legea care îţi asigură dreptul la informaţii private. Înţeleg că prin termoscanare facială deja în momentul ăla autorităţile respective monitorizează într-un fel sau altul orice fel de persoană din România, pentru că îţi ia datele", a declarat Rădulescu, la Digi24.ro

Nu în ultimul rând, deputatul a încercat să acrediteze ideea că dacă te duci la magazin, ai temperatură mai mare de 37,3, personalul de acolo e instruit să sune la poliţie, care vine şi te ridică.

"Pe de altă parte, orice răceală o să-ţi dea o temperatură mai mare fără să ai COVID. Nu trebuie să ai COVID ca să ai 37,3. Eu, de exemplu, am avut pneumonie la un moment dat, altă dată bronşită cronică şi am făcut temperatură. Orice stare de gripă, viroză gripală îţi dă temperatură peste 37 de grade.

Ca să interzici intrarea într-o locaţie a unui om să facă cumpărături pentru că are 37 de grade iarăşi este o prostie, deci este o încălcare a dreptului fundamental de mişcare.

Să vină cei de la o secţie de Poliţie să-l ridice şi să-l ducă la spital iar este îngrădirea unui drept, pentru că cel puţin omul ăla trebuie să meargă acasă. Dar din ce am înţeles de la ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în momentul în care temperatura este peste 37,3 grade, prin termoscanare se anunţă o secţie de poliţie care vine şi te ridică.

Toate astea trei la un loc reprezintă nişte încălcări grave. Nu poate să existe o autoritate care să mă urmărească pe mine fără să aibă niciun fel de motiv să ştie în orice moment unde sunt, unde intru, de ce intru", a precizat Rădulescu.

Declaraţiile deputatului vin în condiţiile în care în spaţiul public a izbucnit un scandal având în centru scanarea. Mai exact, Poliţia a fost nevoită să intervină pentru oprirea unui scandal la un hipermarket din Sectorul 5 al Capitalei, după ce trei persoane au refuzat să le fie luată temperatura la intrarea în centrul comercial.

Reprezentanţii supermarketului au susţinut că incidentul ar fi fost regizat.

"Incidentul a avut loc acum două zile şi a fost regizat, cu scopul de a crea senzaţional, cele două persoane purtând microfon şi fiind însoţite de un cameraman profesionist. Vă confirmăm că agenţii de pază au respectat procedurile, ce includ contactarea autorităţilor competente pentru gestionarea cazurilor de agresivitate şi nerespectare a legii. Îndemnăm clienţii să respecte măsurile de protecţie la cumpărături, să îşi păstreze calmul şi să pună sănătatea lor şi a celorlalţi pe primul loc. Facem toate eforturile pentru a preveni răspândirea virusului şi suntem în permanent contact cu autorităţile", ar fi poziţia oficială a supermarketului.