Radioul Public nu renunţă la cercetarea disciplinară a celor doi jurnalişti

Radioul public nu renunţă la cercetarea disciplinară împotriva jurnaliştilor Cătălin Gomboş şi Alexandru Rusu, cărora nu le recunoaşte statutul de avertizor public, în baza căruia aceştia au dezvăluit nereguli din instituţie.
Jurnalistul Alexandru Rusu şi avocaţii săi în Comisia de disciplină prealabilă.
Jurnalistul Alexandru Rusu şi avocaţii săi în Comisia de disciplină prealabilă. (Florin Chirilă)

Cei doi sunt chemaţi din nou în faţa comisiei disciplinare vinerea aceasta, la două săptămâni după ce au apărut prima dată în faţa acesteia, dar audierile s-au suspendat deoarece Radioul le-a pus sub semnul întrebării statutul de avertizor şi a cerut un punct de vedere de la Departamentul Juridic.

Marţi, jurnaliştii au primit o înştiinţare prin care li se cere să se prezinte din nou la comisie pe motiv că nu li se recunoaşte statutul de avertizori în interes public, deoarece nu ar fi acţionat cu bună credinţă, iar Radioul Public nu ar fi instituţie publică, conform unei hotărâri a Curţii de Apel, neidentificată în comunicarea pe care au primit-o.

Reamintim că statutul de instituţie publică al SRR este menţionat în legea de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune. Cei doi jurnalişti au acţionat ca avertizori de integritate, vorbind, în cadrul unei dezbateri Frontline Club, despre campania de ştiri, dezbateri şi spoturi audio demarate de către toate posturile Societăţii Române de Radiodifuziune împotriva unei iniţiative parlamentare de modificare a Legii 41/1994 (legea de funcţionare a SRTV şi SRR).

„Această campanie numită Nu distrugeţi Radioul public. Eu sunt Radio România! - a fost declanşată pe toate posturile naţionale şi teritoriale. Ea încălca interesul public şi era manipulatorie. Acum suntem cercetaţi noi, în loc să fie cercetată această campanie”, a explicat jurnalistul Alexandru Rusu în cadrul dezbaterii Frontline la vremea respectivă.

La rândul său, Cătălin Gomboş a arătat că respectiva campanie încălca ”normele care ne sunt impuse în condiţii obişnuite, adică multitudinea şi pluralitatea surselor”, în sensul că a prezentat doar punctul de vedere al conducerii potrivit căruia nu este bine să se modifice legea 41.

Deşi campania a fost amendată de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), în integralitatea ei, printr-o somaţie publică adresată SRR, în loc să declanşeze o cercetare pentru a identifica cine a dispus şi conceput campania, Consiliul de Onoare a decis să cerceteze jurnaliştii care au semnalat derapajele profesionale şi legale, la sesizarea redactorului şef responsabil de conţinutul editorial al programelor de ştiri invocat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură