R Moldova: Noul director al serviciilor secrete este Gheorghe Mihai

Epoch Times România
26.09.2009

Deputaţii Alianţei democratice pentru Integrare Europeană de la Chişinău au votat vineri demiterea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Artur Reşetnicov, şi numirea în această funcţie a lui Gheorghe Mihai, colonel în rezervă.

Deciziile au fost luate în absenţa deputaţilor comunişti, care, după pauza de 15 minute, anunţată după confirmarea noului guvern al premierului Vlad Filat, nu au mai revenit în sală, potrivit Ziarului de Gardă.

Şeful parlamentului, Mihai Ghimpu, care asigură şi interimatul la preşedinţia Republicii Moldova, a declarat că noul director al SIS este un om inteligent care înţelege foarte bine că cel mai important lucru pentru un stat sunt drepturile şi libertăţile omului. "Republica Moldova aşteaptă demult un director al SIS care să scoată frica din sufletele oamenilor că sunt urmăriţi şi ascultaţi. El va garanta libertatea într-un stat de drept şi democratic", a subliniat Mihai Ghimpu, citat de Jurnal de Chişinău.

Gheorghe Mihai, în vârstă de 59 de ani, este inginer mecanic de profesie, dar a activat în organele securităţii din 1985 până în 2007, fiind timp de câţiva ani şi şef al unor direcţii din cadrul SIS. Din decembrie 2007, el a fost trecut în rezervă.

Fostul director, Artur Reşetnicov, a fost criticat în repetate rânduri de fosta opoziţie pentru faptul de a fi îndeplinit comenzile politice ale fostului preşedinte Vladimir Voronin, el fiind şi consilier al acestuia înainte de a fi numit director al SIS.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor