R. Moldova a simplificat condiţiile de intrare şi azil pentru refugiaţii din Ucraina

Punct vamal de trecere a frontierei în R. Moldova (gov.md)
Tatiana Chiriac
25.02.2022

Cetăţenii ucraineni vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv cu acte de identitate interne şi fără obligativitatea prezentării certificatului Covid-19, informează executivul de la Chişinău.

Minorii vor fi admişi cu certificat de naştere, buletin de identitate intern sau paşaport.

Automobilele vor putea intra pe teritoriul Republicii Moldova fără carte verde, cu condiţia procurării acesteia în termen de 24 de ore.

Guvernul de la Chişinău mai anunţă că au fost instituite două Centre provizorii de gestionare a fluxurilor de străini pe teritoriul Republicii Moldova, în satul Palanca, raionul Ştefan Vodă, şi satul Calaraşovca, raionul Ocniţa. Centrele vor fi gestionate de către MAI.

Structurile teritoriale de asistenţă socială vor desemna asistenţi sociali comunitari şi lucrătorii sociali pentru a oferi servicii de asistenţă umanitară la Centrele deschise.

Totodată, autorităţile publice locale, instituţiile publice şi organizaţiile sindicale vor pune la dispoziţia structurilor teritoriale de asistenţă socială obiective de cazare pentru crearea centrelor de plasament temporar pentru refugiaţi.

Subdiviziunile MAI vor asigura accesul simplificat solicitanţilor de azil pe teritoriul Republicii Moldova.

Pentru suport şi consultaţii a cetăţenilor veniţi din Ucraina, Biroul migraţie şi azil din cadrul MAI a lansat o linie verde la tel. 080001527.

Mai mult, agenţii economici şi persoanele fizice pot face donaţii pentru a sprijini poporul ucrainean, transmite Ministerul Finanţelor, menţionând că donaţiile pot fi făcute prin intermediul unui cont special deschis. Transferurile pot fi făcute în lei moldoveneşti, precum şi în dolari americani sau euro. Mijloacele financiare acumulate vor fi destinate furnizării asistenţei umanitare cetăţenilor Ucrainei, afectaţi de război.

Preşedintele Maia Sandu a declarat vineri, 25 februarie, că R. Moldova îi va primi pe toţi refugiaţii care vor cere ajutorul, întrucât „Ucraina este prietenul nostru”, iar „tragedia prin care trec acum sute de mii de familii din Ucraina este şi durerea noastră”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor