PSD, ultimatum pentru PNL după şedinţa coaliţiei: Ministrul Predoiu trebuie să iniţieze hotărârea de guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale

Lucian Romaşcanu (Captura Video)
Loredana Diacu
25.06.2024

După mai bine de trei ore de discuţii, liderii PSD şi PNL au eşuat din nou în a ajunge la un consens privind data alegerilor prezidenţiale. Ulterior şedinţei, purtătorul de cuvânt al PSD a dat însă un ultimatum pentru PNL, el transmiţând că ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, trebuie să iniţieze vineri, cel târziu, hotărârea de guvern pentru organizarea alegerilor prezidenţiale pe 15 septembrie sau 29 septembrie.

Romaşcanu a refuzat să spună dacă ministrul Predoiu va fi remaniat în cazul în care nu iniţiază hotărârea de guvern cerută de PSD.

Reamintim că în timp ce social-democraţii vor alegeri în septembrie, perioadă ce îi avantajează căci vor beneficia de efectul creşterii pensiilor, liberalii pledează pentru octombrie şi respectiv noiembrie al doilea tur de scrutin.

"În februarie-martie s-a decis un calendar întreg pentru tot anul electoral iar dl Ciucă a avansat data de 15 septembrie, dată pe care am avut-o în vedere când, politic, s-a decis iniţierea unei hotărâri de guvern care să aibă data de 15 septembrie ca tur unu şi data de 29 septembrie, tur doi. Între timp, săptămâna trecută liberalii au venit cu o nouă propunere enunţată tot de dl Ciucă, ca data de 29 septembrie să fie turul unu. Din păcate au fost încercări de a discuta aceste date. Nu putem, cel puţin PSD nu poate fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral, nu suntem singurii care candidăm în aceste alegeri, lumea trebuie să aibă un calendar predictibil.

În consecinţă, rămâne ca în cursul acestei săptămâni, dl Predoiu, care în aceste moment are două hotărâri de guvern pe masă, să decidă, fiind un ministru PNL, împreună cu PNL, care din aceste două date le sunt convenabile (15 septembrie sau 29 septembrie), noi făcând această concesie şi fiind în măsură, aş accepta data de 29 septembrie dacă ministru Predoiu va iniţia o hotărâre de guvern în aceste sens" a declarat Romaşcanu.

Întrebat ce se întâmplă dacă PNL va bloca decizia căci ei vor alegeri în noiembrie, Romaşcanu a evitat un răspuns direct, precizând doar că "nu putem, din cauză că unii s-ar putea să nu ajungă în turul doi, să modificăm data alegerilor în funcţie de acest dorinţe"

"Încă cred că onoarea este destul de importantă (pentru PNL n.r.) şi se vor ţine de ce au promis", a adăugat Romaşcanu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor