Proteste anti-guvernamentale în Ucraina

Proteste la Kiev, 18 octombrie 2017
Proteste la Kiev, 18 octombrie 2017 (captură video)

Manifestanţi anti-guvernamentali din Kiev au început miercuri să îşi construiască o tabără de protest în faţa clădirii Parlamentului Ucrainei. Dar, anterior, peste 1.000 de susţinători ai opoziţiei şi ai fostului preşedinte georgian şi guvernator al Odesei, Mihail Saakaşvili s-au adunat în faţa clădirii Parlamentului din centrul Kievului pentru a cere demisia preşedintelui Petro Poroşenko. De asemenea, ei au cerut reforme electorale, crearea unui tribunal împotriva corupţiei şi abolirea imunităţii parlamentare.

Saakaşvili s-a adresat mulţimii, făcând referire la preşedintele Poroşenko.

“Există un singur proces şi o singură schimbare care a avut loc. O singură persoană a adus întregul sector judiciar în mâinile sale. De aceea nu există corectitudine pentru ucraineni. Instanţele lucrează pentru el, pentru partenerii săi de afaceri şi pentru camarazii săi. Aceeaşi persoană a uzurpat şi Parlamentul”.

Poroşenko a declarat că protestul este un element extrem de important al democraţiei, adăugând că este esenţial ca mitingul să fie paşnic. Dar, deşi protestul a început paşnic, naţionaliştii de extremă dreapta s-au alăturat ulterior manifestanţilor şi s-au ciocnit cu forţele de ordine.

În timpul altercaţiilor, în cadrul cărora forţele de ordine au folosit şi gaze lacrimogene, au fost rănite patru persoane - un poliţist care a fost spitalizat şi trei manifestanţi care au primit îngrijiri medicale la faţa locului -, a precizat un purtător de cuvânt al poliţiei, adăugând că nimeni nu a fost arestat în acest incident.