Protest fără precedent la Cotroceni: Iohannis, luat la întrebări de cetăţeni după desemnarea premierului PSD

Modul în care Preşedintele României ne-a răspuns astăzi nouă, cetăţenilor României, este cel puţin o dezamăgire, a transmis Iniţiativa România, după decizia şefului statului de a accepta propunerea PSD pentru funcţia de premier - Viorica Dăncilă.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

UPDATE. Protestatarii veniţi la Palatul Cotroceni au adus cu ei pancarte cu mesaje precum "De ce?", "Când sesizăm Comisia de la Veneţia?", "România, spune NU corupţiei".

"După ce am fost în stradă cu sutele de mii se pare că preşedintele ne lasă singuri, se pare că suntem neauziţi, neascultaţi. I-am cerut în repetate rânduri să ia o poziţie şi să apere statul de drept şi democraţia din România, de exemplu să sesizeze Comisia de la Veneţia. Nu a făcut acest lucru nici până acum, iar astăzi a făcut o numire necondiţionată, ştim că este din nou un om în spatele căruia se vede Liviu Dragnea. Numirea de astăzi a fost pur şi simplu acceptată fără niciun fel de condiţie. Suntem aici să-l întrebăm de ce, de ce face asta, de ce e inactiv?

Primul lucru era să condiţioneze numirea oricărui prim-ministru pesedist de apărarea, de respectarea regulilor statului de drept şi ale independenţei justiţiei. Singurul lor obiectiv în 2017 la guvernare a fost să arunce în aer statul de drept si să treacă legile justiţiei. Cum putem să mai avem încredere că ar face vreo urmă de treaba acest Guvern?!", a declarat o protestatară.

"E cel puţin dezamăgitoare (decizia preşedintelui - n.r.). Nu contestăm artimentica, ci modul în care a decis să o numească pe doamna Dăncilă în funcţia de prim-ministru. Putea să aleagă pe oricine altcineva din partea PSD (nu pe cineva comandat de Dragnea). Putea să condiţioneze numirea unui nou prim-ministru PSD de respectarea independenţei justiţiei şi a statului de drept. Pur şi simplu s-a predat, a predat întreaga putere în mâinile unui găşti cu interese penale directe", a declarat o altă manifestantă.

Pentru a urmări live-ul de la protest transmis de Iniţiativa România intraţi aici.

* * *

Mişcarea civică Iniţiativa România a anunţat miercuri seară, în cadrul unui comunicat de presă, că merge în faţa Palatului Cotroceni pentru a-i cere socoteală preşedintelui Klaus Iohannis pentru decizia sa de a o desemna în funcţia de premier pe pesedista Viorica Dăncilă.

"De 1 an de zile protestăm pentru a proteja justiţia de subordonare politică, am contribuit la crearea de reţele civice, am iniţiat un dialog instituţional onest cu autorităţi publice, inclusiv Preşedinţia, am dezvoltat proiecte anticorupţie, am monitorizat instituţii pentru a consolida integritatea şi transparenţa acestora, ne-am dăruit speranţele, implicarea, nopţile şi banii pentru o Românie mai bună. Tot ceea ce am cerut înapoi a fost bună credinţă, solidaritate şi determinare în a lucra împreună pentru a menţine ţara pe direcţia democraţiei şi statului de drept. Modul în care Preşedintele României ne-a răspuns astăzi nouă, cetăţenilor României, este cel puţin o dezamăgire", a transmis Iniţiativa România.

Organizaţia susţine că poate înţelege aritmetica majorităţilor din Parlament, dar cu niciun chip nu poate înţelege:

1. De ce Preşedintele nu a făcut un minim efort de condiţionare a desemnării candidatului PSD la funcţia de prim-ministru de respectarea statului de drept şi a independenţei Justiţiei?

2. De ce Preşedintele a decis desemnarea doamnei Dăncilă la funcţia de prim-ministru, deşi tot târgul ştie că asta echivalează cu numirea preşedintelui Camerei, condamnat penal şi inculpat, la şefia Guvernului? Era singurul pesedist rămas în viaţă?

3. De ce Preşedintele ignoră de mai bine de 6 luni apelurile repetate de a sesiza Comisia de la Veneţia ale societăţii civile, Comisiei Europene, Consiliului Europei şi ambasadelor statelor UE?

"DE CE? Vom arăta această întrebare Preşedintelui în această seară, începând cu ora 21.00 în faţa Palatului Cotroceni, intrarea Leu", a anunţat Iniţiativa România.