Protest anti-guvernamental în Belgrad în ajunul vizitei lui Putin

Liderul sârb kosovar Oliver Ivanovic
Liderul sârb kosovar Oliver Ivanovic (Armend Nimani/AFP/Getty Images)

Mii de persoane au mărşăluit miercuri în Belgrad pentru a marca aniversarea asasinării încă nesoluţionate a liderului sârb kosovar Oliver Ivanovic, acuzând autorităţile că îi acoperă pe făptaşi, potrivit RFE/RL.

Marşul silenţios a fost organizat de Alianţa pentru Serbia, formată din 30 de partide şi organizaţii din opoziţie, şi a avut loc în ajunul vizitei în ţară a preşedintelui rus Vladimir Putin.

De asemenea, marşul de ieri a fost cel de-al şaptelea astfel de protest anti-guvernamental începând 8 decembrie 2018.

Ivanovic, în vârstă de 64 de ani, a fost împuşcat mortal în 16 ianuarie 2018 după ce a ajuns la biroul partidului său în Mitrovica, un oraş divizat între etnicii majoritari albanezi din Kosovo şi sârbii aflaţi în minoritate, care domină partea nordică din jurul oraşului.

Trei sârbi au fost reţinuţi în legătură cu asasinarea lui Ivanovic în noiembrie anul trecut, dar nu au fost încă acuzaţi.

După ce Kosovo a obţinut independenţa de Serbia în 2008, Ivanovic a devenit cunoscut ca o personalitate relativ moderată ce susţinea dialogul şi compromisul cu albanezii kosovari. De asemenea, el a fost unul dintre principalii interlocutori în tratativele cu organizaţiile internaţionale care urmăreau să aducă stabilitatea şi statul de drept în regiune.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe