Proiectul care aminteşte de Miliţia comunistă. Carmen Dan, somată să facă un pas în spate

Unele dintre prevederile proiectului de lege promovat de ministrul de Interne, Carmen Dan, care vizează Statutul Poliţistului, par a fi scrise de rămăşiţe ale poliţiei politice comuniste, a acuzat prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan.
Carmen Dan(MAI),
Carmen Dan(MAI), (Florin Chirila/Epoch Times)
Andrei Pricopie
04.11.2017

PNL solicită public Ministerului de Interne să reanalizeze cu maximă atenţie câteva propuneri aberante puse în dezbatere publică, a transmis, în cadrul unui comunicat de presă, fosta şefă a liberalilor Raluca Turcan.

"Indiscutabil că Poliţia trebuie să aibă instrumente legale pentru a acţiona, însa aşa cum arată proiectul MAI lansat în dezbatere publică, unele prevederi sunt excesive, nedemocratice şi neconstituţionale. Este şocant că un minister dintr-o ţară membră a Uniunii Europene poate genera propuneri specifice regimurilor autoritare. MAI trebuie să fie cel mai important apărător al exercitării libertăţilor individuale. MAI nu apară noţiuni abstracte, ci apără dreptul cetăţenilor de a trăi liberi şi în siguranţă, în faţa oricăror încercări menite să le înfrângă aceste drepturi şi aspiraţii", a declarat Raluca Turcan.

Potrivit prim-vicepreşedintelui PNL, în proiectul dat publicităţii se propun cu prea mare uşurinţă luni şi ani de închisoare. Alte lucruri sunt neclare şi pot duce la abuzuri.

"De exemplu, nu poţi trece în text între 3 luni şi 2 ani de închisoare pentru muzica dată tare şi nici nu poţi cere luni de închisoare pentru adresarea de cuvinte jignitoare unui organ de urmărire penală sau ordine publică. Autoritatea publică este deseori contestată, este o caracteristică a societăţii democratice, nu poţi cere trimiterea în închisoare a celor care fac aşa ceva, indiferent cât de deranjant ar fi. Ce ar trebui să constituie maxim zile de închisoare, în proiectul MAI au devenit luni şi ani", a precizat Raluca Turcan.

Fosta şefă PNL a subliniat că nu poţi ţine o persoană într-o secţie de poliţie 24 de ore pentru verificarea situaţiei acelei persoane, o astfel de prevedere dă posibilitatea la numeroase abuzuri.

"Autoritatea legii nu va fi întărită prin astfel de excese. Solicităm MAI să efectueze corecţiile necesare. Orice prevedere care aduce aminte de Miliţia comunistă trebuie evitată. Noi sprijinim aplicarea legii, dar trebuie să evităm orice exces", a conchis Raluca Turcan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor