Proiect de lege. PSD cere închisoare pentru cei ce fac declaraţii publice despre "penali"

Un proiect de lege marca Florin Iordache vine să apere reputaţia "penalilor", prevăzând închisoare pentru autorităţile publice şi funcţionarii care le lezează prin declaraţii prezumţia de nevinovăţie.
Florin Iordache
Florin Iordache (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Nu o dată liderii PSD s-au declarat profund indignaţi de declaraţiile despre penali făcute în spaţiul public de preşedintele Iohannis sau de Opoziţie. În consecinţă, au decis să ia măsuri. Astfel, o propunere de modificare a Codului Penal depusă miercuri de deputatul PSD Florin Iordache prevede că autorităţile publice şi funcţionarii care fac declaraţii menite să inducă ideea că o persoană trimisă în judecată sau urmărită penal este vinovată vor risca închisoare de la 6 luni la 3 ani.

”Declaraţiile publice făcute de autorităţile publice sau funcţionari publici prin care, înainte de pronunţarea unei hotărâri definitive de condamnare, o persoană este considerată vinovată se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani”, se arată, potrivit hotnews, într-un nou alineat introdus la articolul 277 din proiectul privind punerea în acord a prevederilor Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu deciziile Curţii Constituţionale.

De asemenea, este interzisă divulgarea de informaţii în cursul urmăririi penale: "În cursul urmăririi penale şi al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declaraţiile publice precum şi furnizarea de alte informaţii, direct sau indirect, provenind de la autorităţi publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. În cursul urmăririi penale sau al judecăţii organele de urmărire penală sau instanţa de judecată pot comunica public date despre procedurile penale care se desfăşoară doar atunci când datele furnizate justifică un interes public prevăzut de lege sau acest lucru este necesar în interesul descoperirii şi aflării adevărului în cauză”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne