Secretarul general al ONU cere anchetarea violenţelor poliţiei în SUA

Antonio Guterres, Secretarul general al ONU.
Antonio Guterres, Secretarul general al ONU. (Captură Foto)

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a apreciat, luni, că revoltele care zguduie SUA după uciderea unui bărbat de culoare de către un ofiţer de poliţie ar trebui să se desfăşoare într-o manieră paşnică şi violenţele comise de poliţie trebuie să facă obiectul anchetelor în SUA, şi la fel în orice altă ţară, a declarat purtătorul său de cuvânt.

"Autorităţile trebuie să dea dovadă de reţinere în administrarea răspunsului către manifestanţii din SUA, precum şi în alte părţi", a declarat Stephane Dujarric în conferinţa sa de presă.

"Am văzut în ultimele zile cazuri de violenţă a poliţiei. Aceste cazuri trebuie să facă obiectul unor anchete", a adăugat el.

Guterres s-a arătat îngrijorat şi de atacurile împotriva jurnaliştilor comise în ultimele zile în SUA. "Nicio democraţie nu poate funcţiona fără libertatea presei", a subliniat secretarul general ONU.

În ultimele zile în numeroase oraşe din SUA au avut loc revolte însoţite de incendieri, jafuri şi numeroase acte de vandalism, în urma incidentului din Minneapolis din 25 mai, soldat cu moartea lui George Floyd, un bărbat afro-american care a decedat după ce un ofiţer de poliţie alb l-a apăsat cu genunchiul pe gât timp de aproape nouă minute.