Procurorii DNA Constanţa deschid dosar in rem privind aprobarea descărcării arheologice pentru lărgirea plajelor

Plaja Modern, din Constanţa
Plaja Modern, din Constanţa (Youtube - screenshot)

DNA Constanţa a deschis un dosar penal în rem în care urmează să verifice modul în care a fost aprobată descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro, autoritatea emitentă fiind Ministerul Culturii, informează G4Media.

Ancheta procurorilor DNA a fost demarată după ce mai multe monede antice ar fi fost găsite în nisipul proaspăt excavat din largul mării. Aceştia au trimis o solicitare adresată Autorităţii Navale Române prin care au cerut interzicerea accesului oricăror nave şi exploatarea fundului mării în perimetrul care urmează să fie cercetat de scafandri. Zona vizată de procurori se află la aproximativ 6 kilometri în larg, în dreptul plajelor ”Modern” şi ”3 Papuci”.

Reprezentanţii Ministerului Culturii au confirmat pentru sursa citată că DNA Constanţa efectuează cercetări referitoare la descărcarea arheologică în proiectul de reducere a eroziunii costiere în Marea Neagră şi au adăugat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Din perimetrul respectiv, de aproximativ 5,4 km pătraţi conform datelor Google Maps, nava companiei olandeze Boskalis extrage nisip pentru înnisiparea a 7 kilometri de plajă din nordul staţiunii Mamaia.

„Ministerul Culturii a luat la cunoştinţă de faptul că DNA Constanţa efectuează cercetări în cadrul unui dosar privind perimetre de exploatare necesare reducerii eroziunii costiere în Marea Neagră. Nu deţinem date exacte privind efectuarea de cercetări doar pentru o anumită descărcare de sarcină arheologică în perimetrul de exploatare Boskalis. Descărcarea de sarcină arheologică este procedura prin care se confirmă că un teren în care a fost evidenţiat patrimoniul arheologic poate fi redat activităţilor umane curente. În cazul perimetrului de exploatare a firmei Boskalis, a fost emis în anul 2019 un Certificat de descărcare de sarcină arheologică de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”, se arată într-un comunicat al autorităţii menţionate.

La rândul său, Administraţia Naţională Apele Române a confirmat că accesul navei care excava nisipul din largul mării a fost restricţionat pe o perioadă necunoscută de către Autoritatea Navală Română. ANAR a spus că, în prezent, lucrările de înnisipare sunt îngreunate şi există riscul ca proiectul să fie stopat.

„În acest moment, lucrările de înnisipare din zona Mamaia sunt îngreunate. Există riscul ca, într-un interval de timp scurt, cel mai mare proiect de infrastructură, ”Reducerea Eroziunii Costiere”, derulat de România pe litoralul românesc, să fie stopat. În aceste condiţii, există riscul ca termenul de finalizare a lucrărilor de înnisipare pentru staţiunea Mamaia să fie amânat. Din data de 16 februarie, accesul navei în perimetrul în care se desfăşurau lucrările de extragere a nisipului în zona Mamaia a fost interzis de către Direcţia Hidrografică Maritimă Constanţa şi Autoritatea Navală Română”, a declarat ANAR pentru G4Media.

Articolul complet aici.