Procedura de selecţie a procurorilor ar putea fi amendată de ministrul Justiţiei

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că s-ar putea să amendeze procedura de selecţie a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, în sensul că se va prelungi termenul de depunere a candidaturilor.
Şedinţă de guvern la Palatul Victoria, Mona Pivniceru, ministrul Justiţiei (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
19.09.2012

Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a declarat că s-ar putea să amendeze procedura de selecţie a procurorului general al României şi a procurorului şef al DNA, în sensul că se va prelungi termenul de depunere a candidaturilor.

Ministrul Pivniceru a spus că a luat această decizie pe fondul criticilor privind constituirea comisiei de examinare, propusă de ea în procedura de selecţie. Ea a arătat că membrii comisiei au fost aleşi din rândul formatorilor de la Institutul Naţional al Magistraturii.

Critici au fost şi referitoare la durata termenului de depunere a candidaturilor şi a proiectelor de management.

Ministerul Justiţiei a anunţat că selectarea procurorilor se face în perioada 18 septembrie-4 octombrie 2012.

"Anunţul este însoţit şi de Standardele de organizare şi desfăşurare a selecţiei procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea 303/2004 şi de Standardele de evaluare a interviului susţinut pentru selecţia procurorilor în vederea efectuării propunerilor de numire în funcţiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea 303/2004", au informat responsabili din minister.

La elaborarea documentaţiei au fost avute în vedere şi recomandările Comisiei Europene. Preşedintele CE, José Manuel Barroso, a cerut ca numirea procurorului general şi a şefului DNA să fie derulată "corect şi transparent".

Ministrul Justiţiei este cel care propune procurorii şefi, CSM emite un aviz consulativ, iar preşedintele României emite decretul de numire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor