Prime întrebări despre evenimentele din ParisPompierii transportă pe o targă un bărbat rănit în atacul armat asupra publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, 7 ianuarie 2015.
Pompierii transportă pe o targă un bărbat rănit în atacul armat asupra publicaţiei Charlie Hebdo din Paris, 7 ianuarie 2015. (Philippe Dupeyrat/AFP/Getty Images)

După publicarea evenimentelor petrecute miercuri la Paris, au apărut primele întrebări.

În special scena filmată de pe un acoperiş, în care cei doi îl împuşcă "în cap" pe un poliţist căzut la pământ a provocat numeroase întrebări. Unul dintre atacatori pare că se îndreaptă către victima căzută la pământ, şi îl împuşcă "în cap" de la 1.5-2 metri cu AKM-ul care este îndreptat în jos.

Conform multor analişti militari, un glonţ de AKM primit în cap de la o mică distanţă ar fi produs cel puţin o baltă de sânge şi deteriorarea cvasi totală a craniului victimei, lucruri care însă nu apar pe materialul video.

Un alt semn de întrebare este ridicat de modul în care cei doi atacatori aleargă haotic pe stradă, ca la paradă, deşi în asemenea momente oamenii sunt în general stresaţi şi acţionează grăbit.

În ultimii ani, odată cu dezvoltarea tehnologiei, multe din evenimentele care au zguduit opinia publică şi au cauzat schimbări geopolitice majore, s-au dovedit scamatorii, care uneori au făcut numeroase victime omeneşti, puse la cale de organizaţii sau guverne - cel mai cunoscut exemplu fiind confiscarea Evenimentelor din Decembrie 1989.