Primarul Kievului: Preşedintele Zelenski îşi pierde popularitatea din cauza propriilor greşeli

Primarul Kievului, Vitali Klitschko (Captură ecran)
D.B.
05.12.2023

Popularitatea lui Volodimir Zelenski este în scădere, iar acesta va plăti pentru greşelile sale prin pierderea în cele din urmă a puterii, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko, potrivit The Telegraph.

Într-un reproş surprinzător la adresa preşedintelui Ucrainei, Kliciko a declarat că îl consideră pe Zelenski din ce în ce mai izolat şi autocrat.

"Oamenii văd cine este eficient şi cine nu este. Şi au existat şi încă există multe aşteptări. Zelenski plăteşte pentru greşelile pe care le-a făcut", a declarat el într-un interviu acordat site-ului elveţian de ştiri 20 Minutes.

Fostul campion mondial de box la categoria grea, care este primar al Kievului din 2014, este un adversar politic al lui Zelenski, dar comentariile sale reflectă nemulţumirea crescândă faţă de preşedinte după 21 de luni de război şi o contraofensivă eşuată susţinută de NATO.

Sprijinul a scăzut

Sondajele de opinie din Ucraina au arătat că atât sprijinul pentru lupta împotriva Rusiei, cât şi pentru Zelenski au scăzut, deşi acestea se situează încă peste 60 %.

Kliciko l-a acuzat pe Zelenski că a ignorat avertismentele privind invazia rusă din februarie 2022, eşecuri despre care a spus că aproape au permis armatei ruse să captureze Kievul.

"Oamenii se întreabă de ce nu am fost mai bine pregătiţi pentru acest război. De ce Zelenski a negat până la sfârşit că se va ajunge la asta", a spus el.

Adversarii lui Zelenski au ridicat tonul în ultimele săptămâni, acuzându-l că a gestionat greşit contraofensiva, că nu a reuşit să elimine corupţia, că s-a eschivat de la alegerile prezidenţiale programate pentru luna martie şi că a pierdut bunăvoinţa politică internaţională.

Este timpul să punem capăt războiului

Luna trecută, Oleksii Arestovici, fostul consilier al lui Zelenski, a declarat că doreşte să conteste preşedinţia ucraineană şi că a sosit momentul să înceapă să discute cu Kremlinul despre încheierea războiului.

Zelenski s-a angajat să nu negocieze niciodată cu Kremlinul.

Kliciko a declarat că este de acord cu şeful Armatei Ucrainei, Valeri Zalujnîi, că războiul a ajuns într-un impas. Comentariile general-maiorului Zalujnîi, într-un interviu acordat publicaţiei The Economist, l-au înfuriat pe Zelenski, care i-a sfătuit pe şefii săi de rang înalt să se limiteze la lupte şi să stea departe de politică.

"Uneori, oamenii pur şi simplu nu vor să audă adevărul", a spus Kliciko.

În timp ce Kliciko a spus că Zelenski va pierde în cele din urmă puterea, el a precizat că este important să nu se schimbe preşedinţii cât timp Ucraina se află încă în război cu Rusia.

"Preşedintele are o funcţie importantă astăzi", a spus el.

Kliciko a fost un lider important în Revoluţia Maidan din 2014, care a răsturnat o conducere susţinută de Kremlin, şi a fost un susţinător puternic al lui Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei între 2014-2019. Zelenski, un actotr de comedie înainte de a intra în politică, l-a învins pe Poroşenko în alegerile prezidenţiale din 2019.

Interviul acordat de Kliciko pentru 20 Minutes a fost publicat duminică, la câteva ore după un articol amplu din revista germană Der Spiegel despre războiul din Ucraina, în care acesta a fost citat, de asemenea, criticându-l pe preşedintele Zelenski.

Dar publicaţia germană l-a citat pe Kliciko spunând că Zelenski a devenit izolat şi că nu se întâlnesc niciodată, deşi birourile lor se află la doar câteva minute de mers pe jos.

"Presiune enormă"

Edilul Kievului a spus că doar încăpăţânarea şi independenţa primarilor şi guvernatorilor regionali împiedică Ucraina să devină un stat autocratic centrat în jurul lui Zelenski.

"În prezent, există o singură instituţie independentă, dar asupra ei se exercită o presiune enormă: autoguvernarea locală", a spus el.

De asemenea, Kliciko a dat credit oficialilor locali şi nu guvernului central pentru că au ţinut piept atacurilor ruseşti în primele săptămâni de război.

Pe lângă faptul că este cel mai important primar de oraş din Ucraina, Kliciko este şeful Ligii ucrainene a oraşelor, o grupare politică pentru liderii oraşelor.

Potrivit acestuia, Kievul a fost nevoit să se apere încă o dată împotriva valurilor de atacuri ale dronelor ruseşti care vizează infrastructura energetică şi electrică a oraşului, în ceea ce oficialii ucraineni au declarat că este o campanie sistematică a Kremlinului pentru a submina moralul civililor.

Primarul Kliciko a declarat că sistemele de apărare aeriană ale oraşului doboară majoritatea dronelor, însă Kievul a fost, de asemenea, mult mai aglomerat în acest an, punând la încercare infrastructura şi resursele sale.

"Anul trecut, Kievul era aproape gol, acum este plin. Mulţi s-au întors, iar noi avem aproape o jumătate de milion de refugiaţi aici din toată ţara", a spus el.

Anul trecut, Kliciko a încurajat oamenii să părăsească Kievul şi Ucraina în timpul iernii pentru a reduce presiunea asupra capacităţilor sale de generare a energiei şi a electricităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor