Preşedintele statului Burundi moare de inimă la 55 de ani. Se suspectează că virusul Wuhan este cauza

(Getty Images)

Preşedintele statului Burundi a murit în urma unui atac de cord survenit brusc după ce s-a îmbolnăvit sâmbătă seară, înainte de a fi dus la spital.

Pierre Nkurunziza, în vârstă de 55 de ani, se recuperase duminică, dar „în mod surprinzător, în dimineaţa zilei de luni, 8 iunie 2020, starea sa de sănătate s-a deteriorat brusc şi a avut un atac de cord”, potrivit unei declaraţii guvernamentale, care a descris moartea acestuia drept „neaşteptată”.

Au fost anunţate şapte zile de doliu ca urmare a decesului, care se presupune că a fost cauzat de virusul Wuhan, zvon alimentat de rapoartele potrivit cărora soţia sa a fost transportată de urgenţă în capitala keniană Nairobi în urmă cu 10 zile după ce a contractat virusul, potrivit The Standard.

Între timp, The Guardian relatează că Nkurunziza a refuzat să impună restricţii asupra libertăţii de mişcare în ţara africană săracă, permiţând mitingurile politice şi evenimentele sportive. Autorităţile au fost acuzate că au minimizat în mod deliberat pandemia produsă de virusul Wuhan, care a ucis peste 5.000 de oameni pe continentul african şi a infectat aproape 200.000.

Burundi, cu o populaţie de 11 milioane de oameni a raportat 83 de cazuri de Covid-19, iar oficialii au citat protecţia divină pentru rata extrem de scăzută a infecţiilor din Burundi şi au îndemnat cetăţenii să îşi ducă viaţa normală.

Purtătorul de cuvânt al lui Nkurunziza a spus că, deşi ţara poate fi lovită de pandemie, „Burundi… a semnat un legământ special cu Dumnezeu, indiferent dacă veţi crede asta sau nu”.

Burundi a refuzat să procedeze ca majoritatea celorlalte naţiuni africane şi să impună carantină şi a expulzat echipa de experţi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii care lucrează la coronavirus, potrivit The Guardian.

Atacuri de cord produse de virusul Wuhan

În februarie, Taiwan Times a raportat că medicii din Hubei, China, au publicat un raport potrivit căruia unii dintre pacienţii cu coronavirus care s-au reinfectat au murit de insuficienţă cardiacă - oferind o posibilă explicaţie pentru fotografiile şi videoclipurile care înfăţişau persoane căzute şi moarte pe străzile din Wuhan.

Potrivit Universităţii Johns Hopkins, virusul Wuhan se leagă de enzimele ACE-2 prezente în muşchii inimii.

„Există multiple mecanisme de afectare cardiacă în COVID-19, şi nu toată lumea este la fel”, potrivit cardiologului Erin Michos.