Preşedintele Rouhani îi cere lui Obama să nu aprobe prelungirea sancţiunilor

Congresul SUA a votat săptămâna trecută în favoarea prelungirii sancţiunilor americane impuse Teheranului. Liderul iranian susţine că măsura reprezintă o încălcare a acordului nuclear încheiat cu Iranul, cerându-i omologului său american să nu dea undă verde acestui proiect de lege.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani.
Preşedintele iranian Hassan Rouhani. (Captură Foto)

Preşedintele iranian Hassan Rouhani i-a cerut preşedintelui american Barack Obama să nu semneze prelungirea sancţiunilor impuse de Washington împotriva Teheranului, susţinând că proiectul de lege reprezintă o încălcare a acordului nuclear încheiat cu Iranul. În plus, el a avertizat SUA în privinţa unui “răspuns ferm” dacă sancţiunilor vor fi prelungite.

Senatorii americani au votat săptămâna trecută, în număr covârşitor de mare, în favoarea prelungirii sancţiunilor impuse de SUA Iranului pentru încă 10 ani. Proiectul de lege, care vizează sectoarele energetic, militar şi bancar ale Iranului, a fost trimis lui Obama, care urmează să îl transforme în lege, a declarat Casa Albă la sfârşitul săptămânii trecute.

Sancţiunile, care dacă nu sunt prelungite vor expira în 31 decembrie 2016, au fost puse în aplicare pentru prima dată în 1996 şi de atunci au fost extinse şi numărul lor a crescut treptat. Chiar dacă după semnarea unui acord nuclear între Iran, SUA şi alte câteva puteri mondiale au fost ridicate sancţiunile internaţionale impuse Teheranului în schimbul limitării programului său nuclear, Washingtonul încă îşi menţine setul său de sancţiuni.

Rouhani, în timpul unei sesiuni deschise în Parlamentul Iranului, a declarat duminică faptul că Obama este “obligat” să permită încetarea sancţiunilor.

“Ne-am angajat la punerea în aplicare acceptabilă a acordului, dar în cazul neangajării, a încălcării sau a ezitării în ceea ce priveşte implementarea sa, vom acţiona prompt”, a susţinut preşedintele iranian.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghasemi, a declarat: “Preşedintele american a convenit să îşi folosească autoritatea pentru a respinge legislaţii şi a nu aplica măsuri care încalcă acordul nuclear, cum ar fi recentul act al Congresului”.

Totuşi, Casa Albă nu crede că sancţiunile vor afecta acordul nuclear.

“Credem că prelungirea Iran Sanctions Act nu este necesară, dar de asemenea nu credem că acest lucru va interfera cu acordul iranian”, a declarat vineri Eric Schulz, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

Ali Akbar Salehi, directorul Agenţiei Iraniene pentru Energie Atomică a discutat despre potenţialul răspuns al Iranului la prelungirea sancţiunilor: “Cu siguranţă nu vom lua decizii emoţionale, dar vor lua o decizie pe baza precauţiei şi înţelepciunii”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe