Preşedintele Poloniei, indignat că Macron şi Scholz îl sună pe Putin: "A vorbit cineva aşa cu Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial?"

Preşedintele polonez Andrzej Duda.
Preşedintele polonez Andrzej Duda. (Janek Skarzynski/AFP/Getty Images)

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, i-a criticat dur atât pe cancelarul german Olaf Scholz, cât şi pe preşedintele francez Emmanuel Macron pentru convorbirile telefonice pe care le-au avut cu preşedintele rus Vladimir Putin. Într-un interviu postat de ziarul german Bild pe canalul său de YouTube, el a comparat situaţia cu cea din Al Doilea Război Mondial.

"A vorbit cineva aşa cu Adolf Hitler în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial? A spus cineva că Adolf Hitler trebuie să-şi salveze imaginea? Că ar trebui să procedăm în aşa fel încât să nu fie umilitor pentru Adolf Hitler? Nu am auzit astfel de voci."

Într-o convorbire telefonică comună cu Putin la 28 mai, Scholz şi Macron l-au îndemnat pe acesta să elibereze luptătorii capturaţi la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol şi să vorbească direct cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit unui comunicat de la Palatul Elysee.

Totodată, la sfârşitul săptămânii, Macron a spus: "Nu trebuie să umilim Rusia, astfel încât, în ziua în care luptele se vor opri, să putem construi o cale de ieşire prin canale diplomatice". Afirmaţia sa a stârnit valuri de critici, Zelenski, de exemplu, reamintindu-i că ruşii nu îi umilesc pe ucraineni ci îi omoară de-a dreptul.