Statul eşuat. Ruşii cer ca NATO să plece din România, Iohannis convoacă CSAT-ul abia miercuri

Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Românii au început să fiarbă de îngrijorare că ţara noastră ar putea fi lovită de acţiunile Rusiei care şi-a mutat rachete cu capacitate nucleară lângă Ucraina şi cere, belicos, forţelor NATO să părăsească România şi Bulgaria. Nu şi preşedintele Iohannis, care s-a hotărât, finalmente, să convoace CSAT-ul, însă abia pentru miercuri.

Şedinţa care, într-un stat funcţional ar fi trebuit să fi avut loc deja, e programată să se desfăşoare miercuri, de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni.

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale se precizează că pe ordinea de zi a şedinţei sunt incluse subiecte referitoare la Situaţia de securitate în Zona Extinsă a Mării Negre şi pe Flancul Estic al NATO, precum şi măsuri privind dezvoltarea capacităţilor de răspuns la noile provocări ale mediului de securitate şi creşterea rezilienţei.

Decizia şefului statului vine în contextul în care Ministerul rus de Externe a cerut ca forţele NATO să părăsească România şi Bulgaria, ca parte din garanţiile de securitate pe care le cere Kremlinul. Moscova a cerut garanţii din partea NATO, obligatorii din punct de vedere juridic, potrivit cărora blocul militar va înceta să se mai extindă şi va reveni la graniţele sale din 1997. Detalii aici.

Ideea lui Iohannis de a convoca CSAT-ul cu aşa o întârziere nu a scăpat netaxată. "Iohannis e un pericol", constată deputata USR Cosette Chichirău.