Băsescu: Memorandumul pentru Consiliul informal din 23 mai e semnat de Ponta, am acelaşi comportament

Epoch Times România
13.06.2012

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Memorandumul pentru Consiliul informal din 23 mai este semnat de Ponta, deşi premierul susţine public că doar şeful statului se ocupă de problematica UE.

Traian Băsescu a arătat jurnaliştilor Memorandumul pentru Consiliul informal din 23 mai pentru a contrazice declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora e timpul ca fiecare instituţie a statului să se ocupe de atribuţiunile sale şi că doar preşedintele s-a ocupat până acum de problematica UE.

”Vreau să vedeţi memorandumul aprobat de mine înainte de plecare la Consiliul informal din 23 mai şi vedeţi aici semnătura domnului ministru Andrei Marga, a domnului ministru Leonard Orban, ca iniţiatori ai memorandumului, acordul primului-ministru Victor Ponta şi aprobarea mea pentru acest memorandum. Este un memorandum pe trei pagini care a fost discutat între structurile guvernamentale şi departamentul european de la Preşedinţie. Am convenit asupra unui text de memorandum care a trecut prin Guvern şi pe care, după trecerea prin Guvern, când toţi miniştrii s-au putut pronunţa, eu l-am aprobat”, a explicat şeful statului.

Băsescu a mai precizat că de la instalarea guvernului Ponta a avut ”exact acelaşi comportament în relaţia cu instituţiile statului român” pe care le-a avut şi în timpul celorlalte guverne, fie că s-au numit Tăriceanu, Emil Boc sau Ungureanu.

”Mi se pare nedreaptă afirmaţia premierului Victor Ponta, când eu ştiu mecanismele, inclusiv din timpul guvernării sale, şi acest memorandum pe care l-am aprobat stă mărturie, este acordul domniei sale, semnat de doi miniştri cu atribuţiuni - ministrul de externe şi ministrul Leonard Orban - şi discutat în şedinţa de Guvern, unde toţi miniştrii şi-au putut aduce observaţiile. Nu este în regulă, pe de o parte, să spui „eu vreau să cooperez”, iar, pe de altă parte, să dezinformezi public chiar despre propriile tale semnături şi semnăturile propriilor tăi miniştri”, a mai spus Traian Băsescu.

Şeful statului a mai explicat că este este nevoie de această cooperare între reprezentantul statului în Consiliul European şi Guvern pentru că un document precum memorandumul citat ”rezumă, de fapt, poziţii ale României în formaţiunile Consiliului, poziţii care trebuie exprimate şi la nivelul Consiliului European”. ”Miniştrii participă la formaţiunile Consiliului, fie că sunt cele de mediu, fie că sunt cele de agricultură, de finanţe şi economie, pentru IMM-uri şi aşa mai departe, după care tot acest portofoliu de informaţii şi poziţii şi, uneori, constatăm că trebuie să le nuanţăm în Consiliu, de unde pleacă orientările generale, pe urmă, într-o formă în care şi Comisia şi Consiliul şi Parlamentul lucrează”, a menţionat Băsescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor