Preşedintele ANI, Horia Georgescu, dus la DNA cu mandat

Horia Georgescu
Horia Georgescu (Epoch Times România)

UPDATE: Horia Georgescu este suspectat de abuz în serviciu, fapte comise pe vremea când era membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.

Potrivit surselor citate, se fac cercetări pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave în raport cu cei care au fost membri ai Comisiei Centrale de Despăgubiri.

Audierea şefului ANI are loc la o zi după ce în presă a apărut informaţia că, în urma unor verificări la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), Corpul de control al Guvernului a găsit nereguli grave, motiv pentru care se impune sesizarea Direcţia Naţionale Anticorupţie.

Raportul realizat de Corpul de control al Guvernului arată, printre altele, că în ceea ce priveşte acordarea despăgubirilor, în soluţionarea dosarelor au fost prioritare cele care se refereau la cazuri excepţionale. S-a stabilit că aceste cazuri excepţionale erau parafate în bloc şi, de cele mai multe ori, adeverinţele care erau ataşate dosarelor aveau diagnostice ca paranoia, obezitate, persecutare pe motive etnice, osteoporoză sau atacuri de panică recurente.

În intervalul 2008-2011, numărul dosarelor soluţionate prioritar de către ANRP, prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă.

Mai mult, în ianuarie 2015, Guvernul României — Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor a sesizat DNA cu privire la faptul că prin decizia din octombrie 2013 a Curţii de Conturi s-a dispus reevaluarea dosarelor în care s-au acordat despăgubiri în perioada 2009-2011.

Curtea de Conturi a obligat preşedintele ANRP să verifice toate rapoartele de evaluare al căror cuantum de despăgubiri depăşea valoarea de 500.000 lei. În urma reevaluării a 452 de dosare, s-a constatat că într-un număr de 94 de dosare valoarea stabilită iniţial a fost cu peste 20% mai mare.

Horia Georgescu a fost membru, până în 2010, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

***

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, a fost adus luni dimineaţă, cu mandat, la sediul DNA, relatează postul B1 TV. Deocamdată nu se ştie ce calitate are Horia Georgescu în dosarul în care este audiat.

"Nu ştiu despre ce este vorba”, a declarat şeful ANI, la intrarea în sediul DNA.

Potrivit sursei citate, cel mai probabil, Horia Georgescu este audiat într-un dosar care are legătură cu ilegalităţile comise la Agenţia Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, în perioada în care acesta a fost membru al Comisiei de Stabilire a Despăgubirilor, comisie din care a făcut parte şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, actualmente arestată preventiv.

Potrivit Hotnews, Horia Georgescu a fost membru, până în 2010, în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.



România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne