Medvedev: acuzaţiile de corupţie sunt motivate politic

"Ia niznaiu". Premierul rus Dmitri Medvedev respinge acuzaţiile de corupţie împotriva sa ca fiind “motivate politic”.
Dmitri Medvedev
Dmitri Medvedev (E. Shutkina/AFP/Getty Images)

Este pentru prima dată când premierul rus a recunoscut public acuzaţiile împotriva sa, care au fost lansate la începutul lunii martie de politicianul rus din opoziţie Alexei Navalni.

Acuzaţiile au declanşat proteste pe cuprinsul Rusiei, mii de cetăţeni ruşi cerând o investigaţie parlamentară.

Premierul Medvedev – care a evitat să rostească numele lui Navalni – a susţinut că liderul opoziţiei “a târât oamenii pe străzi” pentru a-şi atinge propriile “interese egoiste”.

“Personajul despre care discutaţi [Navalni, n.r.] declară în mod deschis: ‘Totul este groaznic, alegeţi-mă pe mine preşedinte’, practic târând oamenii pe străzi. Aceşti cetăţeni sunt de regulă minori [iar scoaterea lor pe străzi], în opinia mea, este, practic, o infracţiune”, a declarat Medvedev muncitorilor la o fabrică din oraşul Tambov. “Această persoană este deja un deţinut condamnat, prin urmare nu ar trebui să existe iluzii în acea privinţă”.

Medvedev a mai sugerat că investigaţia lui Navalni asupra proprietăţilor deţinute de oficialii ruşi a fost finanţată pentru a servi unor “sponsori privaţi”.

“Ei iau tot felul de lucruri – despre mine, despre cunoştintele mele, despre oameni de care nu am auzit niciodată – colectează unele ziare, fotografi, haine, şi apoi crează un film [acuzându-mă de corupţie]”, a declarat Medvedev.

“Aceste filme costă mulţi bani şi aceşti bani sunt strânşi, nu de la oameni de rând ci de la sponsori privaţi. Filmele urmăresc să obţină un rezultat politic foarte concret”, a mai susţinut premierul rus.

ONG-ul lui Navalni, Fundaţia pentru Anticorupţie, l-a acuzat pe Medvedev, în 2 martie, că a primit mită prin organizaţii nonprofit şi că a strâns de-a lungul anilor o colecţie de iahturi şi vile de lux.

Într-un material video publicat pe Internet, activiştii au folosit contul de Instagram al lui Medvedev şi documente confidenţiale care au creat o legătură între premier şi patru vile, două terenuri întinse în regiunea rusă Krasnodar, o vinărie italiană, o clădire rezidenţială de lux în centrul Sankt Petersburgului şi două ambarcaţiuni de lux.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe