Premierul palestinian demisionează din nou: Salam Fayyad a obosit de 'dictatul' lui Mahmoud Abbas

Primul ministru palestinian Salam Fayyad.
Primul ministru palestinian Salam Fayyad. (ABBAS MOMANI / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2013

Surse din cadrul Autonomiei Naţionale Palestiniene (ANP) afirmă că premierul Salam Fayyad a demisionat. Potrivit mass-media, în ultima vreme s-a înregistrat o acutizare a divergenţelor între premier şi liderul palestinian Mahmoud Abbas, informează cotidianul rus Kommersant.

Potrivit unor avizate surse de informaţie din Palestina, Salam Fayyad şi-ar fi înaintat demisia încă de săptămâna trecută. Ca motivaţie oficială a gestului a fost invocat progresul ce s-a conturat în reglementarea interpalestiniană şi apariţia de perspective în formarea cabinetului de 'unitate naţională', din care vor face parte reprezentanţi ai mişcării Fatah, care controlează Cisiordania, şi reprezentanţi radicali ai grupării Hamas, în controlul căreia se află Fâşia Gaza. În opinia lui Fayyad, viitorul cabinet de miniştri palestinian se va ocupa de pregătirea alegerilor prezidenţiale şi parlamentare.

Între timp, surse din anturajul premierului afirmă că Salam Fayyad este extrem de nemulţumit de amestecul liderului palestinian Mahmoud Abbas în activitatea guvernului. Astfel, în urmă cu o lună premierul l-a demis pe ministrul de finanţe Nabil Kassis, după care Abbas a anulat această decizie, punând sub semnul întrebării chiar împuternicirile lui Fayyad.

În plus, şeful guvernului palestinian s-ar fi plâns de permanentele presiuni venite din partea din partea apropiaţilor lui Mahmoud Abbas din cadrul Fatah.

Premierul palestinian s-a abţinut deocamdată de la declaraţii oficiale. Nu există vreo reacţie nici din partea lui Abbas, căruia i-a fost înaintată cererea de demisie.

Salam Fayyad (61 de ani) a studiat economia la Universitatea din Texas, SUA. În Israel, el a fost considerat dintotdeauna 'finanţistul' defunctului lider palestinian Yasser Arafat. În 2002, Fayyad a primit portofoliul finanţelor în guvernul ANP, iar în 2007 a venit la conducerea guvernului. De atunci, premierul Salam Fayyad a avut relaţii destul de bune cu Occidentul.

În opinia experţilor, plecarea lui Fayyad s-ar putea răsfrânge negativ asupra perspectivelor de reluare a dialogului palestiniano-israelian. Nu este pentru prima dată când Salam Fayyad demisionează, aminteşte Kommersant, precizând că ultima dată el a dorit să plece de la conducerea guvernului la sfârşitul anului trecut.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor