Premierul Israelului este "aşteptat" la Kremlin, pentru discuţii pe tema programului nucelar iranian

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)
Loredana Diacu
09.11.2013

Primul ministru israelian, Benjamin Netanyahu, este aşteptat pe 20 noiembrie în Rusia, unde va avea o întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat Kremlinul într-un comunicat de presă, informează AFP. Preşedinţia rusă a informat că cei doi lideri au purtat vineri o discuţie telefonică, la iniţiativa lui Netanyahu.

"Chestiuni internaţionale de actualitate au fost discutate în contextul pregătirii vizitei primului ministru israelian în Rusia la 20 noiembrie", a declarat Kremlinul.

Convorbirea telefonică între Putin şi Netanyahu a avut loc cu o zi înainte de a se da startul celei de a doua runde de negocieri de la Geneva între grupul 5 1 - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania - şi Teheran, pe subiectul dosarul lui nuclear iranian, negocieri în urma cărora Casa Albă speră să obţină, pe cale amiabilă, garanţii ferme că Iranul va renunţa la programul sau nucelar.

Tot în cursul zilei de vineri, Netanyahu a avut o convorbire cu Barack Obama, la iniţiativa părţii americane. Preşedintele american Barack Obama i-a telefonat vineri lui Benjamin Netanyahu, pentru a răspunde criticilor primului ministru israelian cu privire la termenii unui posibil acord interimar cu Iranul asupra programului său nuclear. Preşedintele SUA a ţinut sa îl asigure pe premierul israelian asupra "angajamentului său de a împiedica Iranul să obţină arma nucleară".

Delegaţia Rusiei, unul dintre principalii susţinători ai Iranului, va fi condusă de ministrul de externe Serghei Lavrov, care şi-a confirmat sosirea la Geneva în cursul zilei de astăzi. Decizia lui Lavrov a fost una de ultim moment, reprezentanţii diplomaţiei ruse precizând anterior zilei de ieri că acesta nu are intenţia să meargă la Geneva.

Sosirea la Geneva a lui Lavrov a fost prefaţată de o serie de declaraţii ale adjunctului ministrului de externe rus, Serghei Riabkov :"Există multe probleme ce privesc interesele fundamentale ale mai multor ţări. Acesta este motivul pentru care nivelul (de negociere) devine cel între miniştri", a declarat Riabkov, care a precizat faptul că vineri a avut întrevederi "constructive" cu ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, ceea ce îl îndreptăţeşte să spere că se negocierile de la Geneva vor aduce "un rezultat pozitiv".

Israelul îşi declară însă manifest neîncrederea în Teheran. Vineri, ziua n care a vorbit la telefon cu Putin şi Obama, Netanyahu a avertizat împotriva unui acord cu Iranul, inamicul său declarat, afirmând că Israelul va face "tot ce este necesar pentru a se apăra şi apăra securitatea poporului său".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor