Premierul francez Jean-Marc Ayrault începe joi o vizită de două zile la Bucureşti

Premierul francez, Jean-Marc Ayrault.
Premierul francez, Jean-Marc Ayrault. (FRED DUFOUR / AFP / GettyImages)
Epoch Times România
11.07.2013

"Primul-ministru francez, împreună cu un număr de miniştri din Cabinetul său, se va afla la Bucureşti. (...) Vreau să fie nu doar o vizită de prietenie, ci şi una în care să avansăm cu proiectele economice şi de colaborare. Deci, vizita are mai multe aspecte, însă vreau ca fiecare dintre miniştri să fiţi pregătiţi pentru discuţiile cu omologii dvs. şi această vizită, care se finalizează vineri la Sărbătoarea Zilei Naţionale a Franţei, să fie una plină de rezultate", este apelul adresat de Victor Ponta miercuri miniştrilor săi, în anticiparea vizitei la Bucureşti a Primului Ministru francez Jean Ayrault, în perioada 11-12 iulie.

Vizita de două zile în România a premierul francez Jean-Marc Ayrault, însoţit de o delegaţie de patru miniştri, este "menită să confirme relansarea relaţiilor dintre Franţa şi România" însă, cum remarca şi Ponta, vizita are mai multe aspecte.

Presa franceză aborda în primăvară spinosul subiect al refugiaţilor "români" din Franţa. Peste 5.000 de romi au fost evacuaţi în al doilea trimestru al anului 2013 din taberele de refugiaţi iar guvernul francez a deblocat în luna mai subvenţii de circa 2,2 milioane de euro pentru acţiuni sociale. Ameliorarea condiţiilor de trai şi întoarcerea romilor în ţara de unde provin se va afla pe lista subiectelor pe care Ayrault îl va discuta cu guvernanţii români în cadrul vizitei sale în România de pe 11 iulie, afirma în primăvară publicaţia La Croix.

Jean-Marc Ayrault este însoţit de Ministrul Comerţului Exterior, Nicole Bricq - care se va întâlni cu Varujan Vosganian -, de Ministrul însărcinat cu Afacerile europene al Republicii Franceze, Thierry Repentin - care are programată o întrevedere cu secretarul român de stat din MAE, George Ciamba -, de Ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll pe a cărui agendă este o întrevedere cu ministrul nostru Daniel Constantin şi de Ministrul Mediului Philippe Martin care se va întâlni cu Rovana Plumb.

Joi este o zi plină pentru delegaţia franceză. În programul oficial sunt incluse şi convorbiri în plenul celor două delegaţii oficiale, urmate de conferinţa comună de presă a celor doi premieri. Ulterior, Victor Ponta şi Jean-Marc Ayrault vor participa la ceremonia de inaugurare a Liceului francez "Anna de Noailles" din Bucureşti şi tot în aceeaşi zi, premierul francez se va întâlni cu Traian Băsescu la Cotroceni.

Vineri seara, delegaţia franceză va sărbători cu două zile în avans Ziua Naţională a Franţei (sărbătorită în mod normal pe 14 Iulie), la recepţia organizată de Ambasada Franţei în Bucureşti. Nu înainte ca Jean-Marc Ayrault, însoţit de Victor Ponta, să viziteze una dintre principalele investiţii franceze în România, respectiv Centrul tehnic Dacia - Renault de la Titu.

Procesul de relansare a relaţiilor româno-franceze a început în luna februarie a acestui an, când Victor Ponta a efectuat o vizită în Franţa unde a avut întrevederi cu Jeany-Marc Ayrault şi cu preşedintele Hollande. Cu acea ocazie a fost semnată "foaia de parcurs" pentru relansarea Parteneriatului strategic dintre România şi Franţa.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor