Premierul britanic face lobby împotriva a doua proeminente candidaturi la preşedinţia Comisiei Europene

Premierul britanic David Cameron.
Premierul britanic David Cameron. (LUKE MACGREGOR / AFP / Getty Images)

Prim-ministrul David Cameron va face lobby printre liderii UE să respingă două proeminente candidaturi - Jean-Claude Juncker şi Martin Schulz - pentru preşedinţia Comisiei Europene îndemnându-i, în schimb, să ia în considerare alţi candidaţi, scrie Reuters, bazându-se pe două surse apropiate de premierul britanic, care au refuzat să le fie dezvăluită identitatea.

Sursele indică opoziţia lui Cameron atât împotriva fostului prim-ministru luxembrughez Jean-Claude Juncker, cât şi a socialistului german Martin Schulz, pentru a prelua preşedinţia Comisiei, ambii fiind văzuţi de Cameron ca fiind prea federalişti.

'Este foarte important ca următorul preşedinte al Comisiei să fie reformator. El (Cameron) va vorbi cu liderii UE despre alţi candidaţi ', a spus una dintre surse, citată de Reuters.

Cameron a promis să încerce renegocierea relaţiei Marii Britanii cu UE, dacă va fi reales anul viitor şi să organizeze până la sfârşitul anului 2017 un referendum pe tema rămânerii sau ieşirii din UE.

Până în prezent, el a atras însă, din întreaga UE, doar un sprijin limitat pentru reformele propuse, care includ dorinţa de renunţare la angajamentul celor 28 de naţiuni pentru o 'uniune tot mai strânsă', oferindu-le parlamentelor naţionale mai multă putere şi reducerea birocraţiei.

Liderii UE vor organiza, marţi, o discuţie preliminară cu privire la cine va deţine preşedinţia Comisiei şi alte funcţii de conducere, la un dineu informal la Bruxelles, precizează Reuters.

Misiunea lui Cameron nu este uşoară. De exemplu, Junker se bucură de sprijinul cancelarului german Angela Merkel, cel mai puternic decident din UE.

Cameron doreşte, de asemenea, să se asigure că viitorul deţinător al funcţiei de preşedinte al Comisiei va fi decis de liderii UE, aşa cum s-a întâmplat în mod tradiţional şi până acum, mai degrabă decât de Parlamentul European.
Este posibil ca el să încerce să construiască un consens în jurul unui nou candidat, sau candidaţi, pentru preşedinţia Comisiei la o întâlnire, în Suedia, la începutul lunii viitoare, găzduită de premierul suedez Fredrik Reinfeldt.

Merkel, împreună cu premierul olandez Mark Rutte, sunt, de asemenea, aşteptaţi să participe la reuniune, la care se intenţionează oficial să discute despre priorităţile pe care UE trebuie să se concentreze în următorii cinci ani.

Care sunt favoriţii lui Cameron pentru preşedinţia CE rămâne un mister, remarcă Reuters. Oficiali ai UE şi ai Marii Britanii au menţionat, în trecut, printre altele, numele premierului social-democrat danez Helle Thorning-Schmidt, ca un posibil candidat, precizează Reuters.