Premierul britanic, despre livrarea de avioane de luptă Ucrainei: Ar fi nevoie de luni sau ani pentru pregătirea piloţilor

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Leon Neal/Getty Images *)
Andrei Popescu
03.02.2023

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita "luni, dacă nu ani" de antrenament, menţionând că el caută cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul să obţină victoria.

Într-un interviu televizat preînregistrat pentru a marca primele sale 100 de zile în calitate de lider, Sunak a declarat pentru emisiunea Piers Morgan Uncensored de la Talk TV că Marea Britanie "discută mereu cu ucrainenii despre sprijinul potrivit de care au nevoie".

"Problema este cu privire la sprijinul pe care îl putem oferi şi care credem că va face cea mai mare diferenţă? De aceea, decizia pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a fi una dintre primele ţări din lume care au furnizat tancuri grele Ucrainei... Am fost apoi urmaţi de alte ţări", a precizat Sunak, citat de France 24.

Avioanele de luptă, a spus el, sunt "echipamente incredibil de sofisticate care necesită luni, dacă nu ani, pentru ca oamenii să fie instruiţi".

"Dorinţa şi obiectivul nostru este ca Ucraina să câştige acest conflict... Aşadar, nu este vorba doar de echipament, ci şi de capacităţile şi antrenamentul care vin alături de acesta, împreună cu un plan cu aliaţii noştri care să asigure că pot fi victorioşi."

Anterior, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a avertizat joi că furnizarea de avioane de luptă Ucrainei nu va fi o "baghetă magică" în război.

El a spus jurnaliştilor: "În ceea ce priveşte procesul legat de avioane, am fost destul de clar. Un lucru pe care l-am învăţat în ultimul an este să nu excludem nimic, să nu excludem nimic".

Kievul a solicitat avioane de război F-16 de fabricaţie americană pentru a ajuta la respingerea invaziei ruse.

Statele Unite au exclus deocamdată orice livrare de avioane F-16 către Ucraina, dar alţi parteneri, inclusiv Polonia, s-au arătat mai deschişi la această idee.

"Sunt foarte deschis să examinez tot felul de sisteme, şi nu doar avioane, pentru a oferi Ucrainei această asistenţă", a susţinut Wallace.

Ministrul a precizat că "aceste lucruri nu se întâmplă întotdeauna peste noapte. Dar pot spune că nu îi punem în pericol pe ucraineni".

Comentariile sale au venit după ce guvernul britanic părea să excludă marţi trimiterea de avioane de luptă.

"Avioanele de luptă Typhoon şi F-35 ale Marii Britanii sunt extrem de sofisticate şi durează luni pentru a învăţa să le pilotezi", a declarat purtătorul de cuvânt al premierului.

"Având în vedere acest lucru, credem că nu este practic să trimitem aceste avioane în Ucraina".

Guvernul Marii Britanii a declarat în ianuarie că îşi propune să trimită tancuri în Ucraina la sfârşitul lunii martie, după ce a devenit primul aliat occidental care a promis vehicule grele de asalt. Planul este de a trimite 14 tancuri Challenger 2.

De asemenea, Wallace a declarat că Ucraina are nevoie imediat de un tip de armament care să permită formaţiunilor militare de pe teren să respingă trupele ruse.

Furnizarea de avioane de luptă nu ar schimba situaţia peste noapte, din cauza necesităţii unui antrenament complex, a adăugat el.

"Ştiţi, chiar dacă mâine dimineaţă am anunţa că le vom pune în avioane rapide, ar dura luni", a menţionat el, deoarece ucrainenii s-ar confrunta cu faptul că "dintr-o dată ar trebui să înveţe să le piloteze".

"Deci nu există o baghetă magică în acest conflict oribil", a mai afirmat Wallace, la o conferinţă comună de presă, susţinută la Portsmouth, în sudul Angliei, alături de omologul său australian, Richard Marles.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor