Premierul albanez a condus o reţea de trafic de arme în timpul conflictului din Kosovo

Premierul albanez Sali Berisha.
Premierul albanez Sali Berisha. (GENT SHKULLAKU / AFP / Getty Images)

Premierul albanez Sali Berisha a fost principalul responsabil al unei vaste reţele de trafic de arme în Albania în timpul conflictului din Kosovo, din perioada 1998-1999, susţine cotidianul belgrădean Politika, relatează B92.

Sali Berisha a fost unul dintre principalii traficanţi de arme în timpul conflictului din Kosovo. Numele său este menţionat de patru martori în documente ale Parchetului sârb pentru crime de război, scrie cotidianul Politika.

Publicaţia citează un dosar purtând numărul "33-08" al Parchetului pentru crime de război, potrivit căruia o casă aparţinând premierului Berisha din nordul Albaniei, situată în apropirea localităţii Tropoje, învecinată cu Kosovo, este menţionată ca "un centru de cumpărare de arme".

Cotidianul Politika citează, de asemenea, mărturiile a patru albanezi din Kosovo, foşti membri ai Armatei de Eliberare din Kosovo (UCK, gherila kosovară), care îl acuză pe premierul albanez.

Cotidianul belgrădean prezintă pe larg fragmente din mărturiile celor patru albanezi, originari din Djakovica, Decani, Prizren şi din satul Glodjane, localităţi din vestul şi din sud-vestul Kosovo, şi precizează că aceştia au fost arestaţi de forţele de securitate sârbe în timpul conflictului din 1998-1999.

Acuzaţiile intervin după publicarea, la jumătatea lunii decembrie, a unui raport al parlamentarului european Dick Marty, care evocaă un presupus trafic de organe prelevate în Albania de la prizonierii gherilei kosovare, la sfârşitul anilor '90.

Raportul acuză în acest caz un grup de responsabili ai UCK, din care face parte şi premierul kosovar Hashim Thaci. Raportorul elveţian Dick Marty susţine că majoritatea victimelor erau prizonieri sârbi deţinuţi în închisorile UCK din Albania.

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), care a cerut raportul, urmează să se pronunţe la sfârşitul lunii ianuarie în legătură cu documentul redactat de raportorul elveţian Dick Marty.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe