Cât valorează viaţa unui militar român?

Militarii Armatei Naţionale la Parada militară din Bucureşti, 1.12.2016 (foto MApN, Nicuşor Comănescu)
Militarii Armatei Naţionale la Parada militară din Bucureşti, 1.12.2016 (foto MApN, Nicuşor Comănescu) (facebook.com/Mihnea Ioan Motoc)
Ana Ion
08.03.2023

Ministerului Apărării Naţionale (MApN) a lansat recent o licitaţie privind serviciile de asigurare facultativă, pentru următorii 3 ani, cu o valoare estimată la 6,36 milioane de lei. Potrivit caietului de sarcini, suma asigurată pentru riscul de deces este de cel puţin 80.000 de euro. Pentru riscul de invaliditate de gradul I şi II, valoarea va fi de minimum 60.000 de euro, iar pentru formele de invaliditate de gradul III de cel puţin 40.000 euro, scrie 1asig.ro.

Suma de 80.000 de euro este un ajutor acordat familiei de către stat, prin MApN, sumă care poate acoperi o bună perioadă de timp lipsa aportului financiar la veniturile familiei al unui militar decedat într-o misiune de luptă.

Obiectivul acordului-cadru mai cuprinde şi cheltuieli de spitalizare şi/sau tratament ambulatoriu pentru perioade cuprinse între 3 şi 90 de zile, pentru care se vor acorda până la 60 euro/zi, dacă se face dovada acestor cheltuieli. În ceea ce priveşte cheltuielile pentru medicamente şi tratamente, ele se vor face în cuantum de până la 6.000 euro, cu acte justificative.

Un capitol special este reprezentat de cheltuielile de repatriere. Pentru cazurile de invaliditate sau de deces, produse prin accidente, catastrofe sau alte asemenea evenimente (îmbolnăvire, împuşcare, iradiere etc.) intervenite pe timpul pregătirii, deplasării la şi de la locul misiunii şi din cauza executării misiunii în străinătate şi/sau pe teritoriul naţional, se apreciază ca acestea ar trebui să fie de până la 14.000 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor