Poroşenko semnează decretul ce permite antrenamentul trupelor NATO în Ucraina în 2017

Preşedintele ucrainian Petro Poroşenko a semnat un decret prin care se permite trupelor militare din Statele Unite şi din alte ţări NATO să efectueze misiuni de instruire în Ucraina pe perioada anului 2017.
Petro Poroşenko, 8 iulie 2016 în Varşovia
Petro Poroşenko, 8 iulie 2016 în Varşovia (Sean Gallup/Getty Images)

Siteul prezidenţial a anunţat că decretul a fost semnat pe data de 26 ianuarie, susţinând că, în urma unui proiect anunţat anterior, Ucraina va găzdui până la 3000 de militari, precum şi echipamente şi aparate de zbor din Statele Unite şi din alte ţări NATO în cadrul Parteneriatului pentru Pace al NATO în 2017.

Se estimează că în jur de 2500 de militari, până la 10 nave de suprafaţă ale flotei militare, cinci submarine, avioane, elicoptere şi alte echipamente vor fi implicate o perioadă de 25 de zile în timpul verii, ca parte a operaţiunii de antrenament Sea Breeze 2017 (Briza Mării 2017).

Manevre ale operaţiunii numite Rapid Trident (Tridentul Rapid) vor avea loc, de asemenea, în Ucraina în anul 2017.

Decretul semnat de Poroşenko permite forţelor ucrainiene să ia parte la exerciţii în afara Ucrainei, incluzând manevre planificate în Anglia, Germania, Slovacia, Polonia, Lituania, Danemarca, Iordania, Bulgaria, Georgia şi România.