Ponta: Trebuie schimbată Constituţia până în iunie 2013. Care sunt modificările periculoase

Victor Ponta,declaraţii la Palatul Victoria
Victor Ponta,declaraţii la Palatul Victoria (Epoch Times România)
Liviu Şerbănescu
21.11.2012

USL are în plan să modifice Constituţia până cel târziu în iunie 2013, iar în 2014 să organizeze alegeri regionale pentru regiuni de dezvoltare, păstrând judeţele actuale, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

USL vrea să modifice Constituţia şi să reglementeze inclusiv atribuţiile preşedintelui, precum şi posibilitatea schimbării în Parlament a deciziilor Curţii Constituţionale a României, a declarat Victor Ponta.

Premierul a explicat că pentru noua Constituţie se va propune ca preşedintele să fie ales tot prin vot direct, dar să nu mai poată nominaliza pe oricine doreşte în funcţia de prim-ministru, ci să ţină cont de propunerea formaţiunii cu cel mai mare număr de mandate în Parlament.

Ponta a mai anunţat că în noua Constituţie va fi totodată clarificat când şi în cel fel preşedintele poate interveni în activitatea Guvernului.

"Trebuie, de asemenea, să stabilim faptul că la Curtea Constituţională poţi să pui oameni cu o anumită pregătire de minim 18 ani judecător sau magistrat şi că, eventual, deciziile luate de Curtea Constituţională pot fi schimbate în Parlament cu două treimi", a precizat Victor Ponta la Realitatea TV.

Şeful Guvernului a arătat că, pentru a fi asigurată transparenţa, inclusiv serviciile de informaţii trebuie să funcţioneze, nu doar formal, sub control parlamentar.

USL este dispusă să discute inclusiv cu PDL şi cu UDMR despre modificarea Constituţiei, a mai precizat Ponta.

Premierul a adăugat însă că nu crede că preşedintele Traian Băsescu îşi va respecta promisiunea de a demisiona din funcţie ca urmare a modificării Constituţiei în sensul înfiinţării unui Parlament unicameral.

Victor Ponta a mai declarat referitor la regiunile de dezvoltare că în 2014 trebuie organizate alegeri regionale, odată cu alegerile pentru Parlamentul European, pentru crearea unor regiuni de dezvoltare, bazate pe actuala structură, care să aibă principalele atribuţii în gestionarea fondurilor UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor