Ponta, despre "Alianţa Vestului": Aceste comunităţi nu pot accepta un sistem politic de tip "Teleorman"

Încercarea de a forma o alianţă care să atenueze din efectele nocive ale actualei Puteri centrale - analfabetă, incompetentă şi obedientă unui grup politic infracţional - este legitimă, a opinat fostul prim-ministru Victor Ponta, făcând referire la "Alianţa Vestului".
Victor Ponta
Victor Ponta (Florin Chirilă/Epoch Times)

Alianţa Vestului, proiect lansat recent de primarii din Oradea, Cluj, Timişoara şi Arad, reprezintă un eveniment politic şi instituţional important şi complex, a afirmat joi seară, pe pagina sa de socializare, fostul premier Victor Ponta.

Liderul Pro România susţine că înainte să îşi formeze o opinie pe acest subiect a citit documentul adoptat, declaraţiile celor implicaţi şi analizele făcute de specialişti.

Concluziile lui Ponta

1. Obiectivele enunţate în declaraţia făcută publică sunt exclusiv pozitive: infrastructură, dezvoltare, tehnologie, servicii de sănătate şi educaţie, strategie instituţională modernă, ş.a.m.d. / toate oraşele din România şi toţi primarii ar trebui să îşi propună aşa ceva.

2. Discursurile politicianiste şi de naţionalism isteric îndreptate împotriva Alianţei Vestului nu au nicio bază / nu există nicio intenţie serioasă din partea primarilor sau a locuitorilor din respectivele oraşe de a susţine o acţiune secesionistă faţă de statul român - pentru cei care tratează în mod serios tema mişcărilor secesioniste este evident că nu există nicio similitudine cu Catalonia, Scoţia sau Ţara Bascilor / este bine să izolăm aceste abordări stupide şi demagogice.

3. Este evident că aceste comunităţi (şi multe altele din ţară) nu pot accepta un sistem politic de tip “Teleorman” sau “Vrancea” / modelul feudal, falimentar, corupt şi retrograd inventat în aceste zone şi extins recent la nivelul Guvernului şi al Parlamentului este repudiat în mod natural nu doar de Cluj, Oradea sau Timişoara dar şi de Iaşi, Bacău, Constanţa sau Ploieşti / încercarea de a forma o alianţă care să atenueze din efectele nocive ale actualei Puteri centrale (analfabetă, incompetentă şi obedientă unui grup politic infracţional) este legitimă.

4. Dacă suntem sinceri vom recunoaşte cu toţii că ne dorim să trăim şi să ne creştem copiii în oraşe care se dezvoltă în direcţia în care o fac Oradea sau Timişoara (nu Alexandria sau Turnu Măgurele) / experienţa pozitivă acumulată de aceste oraşe din Vest trebuie folosită pentru a schimba în bine toate comunităţile din România.

5. Guvernul Central nu trebuie în niciun caz să blocheze dezvoltarea acestor oraşe dinamice / trebuie să folosească pârghiile pe care le are pentru a sprijinii acele zone mai sărace să prindă din urmă acest “tren al modernizării” (la fel cum încearcă Uniunea Europeană prin politica fondurilor structurale de coeziune)!

6. Faptul că toţi cei 4 primari semnatari sunt membri ai PNL nu mă deranjează / îi cunosc personal pe primarii PSD din Iaşi, Bacău, Constanţa sau Sectorul 3 din Bucureşti şi cred că au exact aceeaşi mentalitate modernă şi orientată spre viitor.

7. Este în interesul nostru dar şi al locuitorilor din aceste oraşe mai dezvoltate din Vestul ţării că eforturile naţionale să fie canalizate pentru ca şi în Estul sau Sudul României să există o strategie de dezvoltare accelerată / România modernă nu trebuie să promoveze o sărăcie egală pentru toţi (cum a fost în timpul regimului comunist) ci o prosperitate şi dezvoltare cât mai coerentă şi coezivă.

"În final - cred că ar trebui să nu ne supere şi să nu ne sperie deloc Alianţa Vestului / să încurajăm toate oraşele din România să îşi propună modele similare de dezvoltare / să folosim resursele europene şi ale bugetului naţional pentru proiecte de coeziune (nu pentru a transforma primarii în sclavi politici) / şi să ne dorim ca toată România să meargă într-o alianţă a dezvoltării!", a conchis Ponta.