Polonia este "deschisă" să trimită avioane de luptă în Ucraina. Dar cu o condiţie

Mateusz Morawiecki
Mateusz Morawiecki (Yuriy Dyachyshyn/AFP via Getty Images *)

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat, într-un interviu acordat ziarului german Bild şi publicat joi, că este dispus să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16 dacă decizia ar fi luată împreună cu aliaţii din NATO.

“Dacă aceasta ar fi o decizie a întregii NATO, aş fi pentru trimiterea acestor avioane de luptă”, a menţionat el, citat de The Guardian.

De asemenea, Morawiecki a subliniat că evaluarea sa "se bazează pe ceea ce decid împreună ţările NATO" şi că o asemenea decizie necesită "consideraţia strategică a întregii" alianţe.

Aliaţii occidentali ar trebui să coordoneze orice furnizare de avioane de luptă "pentru că acesta este un război foarte serios şi Polonia nu participă la acest război, NATO nu participă", a adăugat el.

SUA, Marea Britanie şi Germania au exclus în ultimele zile trimiterea de avioane de luptă.

Totuşi, potrivit Ukrainska Pravda, care citează un raport CNN, SUA nu a informat aliaţii că s-ar opune ca alte ţări să trimită Ucrainei avioane de luptă F-16 de producţie americană.

Conform surselor CNN, mulţi oficiali americani consideră că pentru Washington trimiterea propriilor avioane ar fi un demers costisitor şi complicat, despre care oficialii americani cred că nu merită pe termen scurt, în comparaţie cu nevoile mai imediate ale Ucrainei de artilerie, rachete şi sisteme de apărare aeriană.

Franţa, care îşi fabrică propriile avioane de luptă, pare să aibă o atitudine mai deschisă. Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că furnizarea lor nu este tabu atât timp cât nu poate fi considerată o escaladare şi nu sunt folosite pentru a viza "teritoriul rusesc".

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat joi că trimiterea de avioane de luptă în Ucraina ar necesita "luni, dacă nu ani" de antrenament, menţionând că el caută cea mai eficientă modalitate de a ajuta Kievul să obţină victoria.

Într-un interviu televizat preînregistrat pentru a marca primele sale 100 de zile în calitate de lider, Sunak a afirmat pentru emisiunea Piers Morgan Uncensored, de la Talk TV, că Marea Britanie "discută mereu cu ucrainenii despre sprijinul potrivit de care au nevoie".

"Problema este cu privire la sprijinul pe care îl putem oferi şi care credem că va face cea mai mare diferenţă? De aceea, decizia pe care am luat-o în calitate de prim-ministru a fost aceea de a fi una dintre primele ţări din lume care au furnizat tancuri grele Ucrainei... Am fost apoi urmaţi de alte ţări", a declarat Sunak. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe