PNL va reclama Guvernul la Comisia Europeană pentru schimbarea procedurii de numire a conducerii ANCOM

PSD va duce o "campanie de parazitare politică" a instituţiilor statului, transformându-le în "sinecuri pentru clientela de partid", acuză Turcan, care anunţă că se va adresa Comisiei Europene pe cazul modificării procedurii de numire a conducerii ANCOM.
Raluca Turcan
Raluca Turcan (Florin Chirila/Epoch Times)

PNL se va adresa Comisiei Europene în legătură cu ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a schimbat, peste noapte, procedura de numire a conducerii ANCOM, arbitrul Telecom care gestionează o piaţă de aproape patru miliarde de euro.

"ANCOM ­- autoritate care reglementează o piaţă de 4 miliarde de euro în domeniul comunicaţiilor electronice — a fost parazitată de PSD. PNL se va adresa oficial Comisiei Europene cu privire la schimbările operate de Guvern prin OUG asupra procedurii de numire a conducerii ANCOM. Guvernul a schimbat intempestiv, prin OUG, modul de numire a conducerii ANCOM. A fost eliminat preşedintele Românei din procedura de numire a preşedintelui ANCOM", a anunţat joi liderul interimar al PNL, Raluca Turcan, preluată de Agerpres.

Raluca Turcan a reamintit că, până acum, Guvernul propunea preşedintelui României şeful ANCOM, iar şeful statului îl numea în funcţie, această procedură fiind rezultatul negocierilor cu Comisia Europeană pentru soluţionarea unei proceduri de infringement declanşată împotriva României în 2009. Or, modificarea procedurii a fost operată acum de Guvern fără anunţarea Bruxelles-ului, anunţă Turcan.

"Comisia Europeană a imputat României instabilitatea instituţională de la nivelul ANCOM, generată de intervenţii politice repetate pentru schimbarea conducerii ANCOM. Guvernul nu a prezentat o justificare a modificărilor făcute prin OUG, în mod netransparent, şi nici vreo corespondenţă în acest sens cu Comisia Europeană. Acest lucru ridică suspiciuni cu privire la intenţia PSD de a altera grav independenţa ANCOM", a precizat Turcan.

Liderul PNL a mai acuzat PSD că duce o "campanie de parazitare politică" a instituţiilor statului, transformându-le în "sinecuri pentru clientela de partid":

"PSD vrea să folosească ANCOM drept un instrument de represiune politică împotriva operatorilor din piaţa comunicaţiilor electronice, întrucât se află într-un război cu capitalul privat străin. Acţiunile PSD afectează imaginea bună de care se bucură România în rândul investitorilor străini, atractivă pentru investiţii. Acest lucru va determina blocaje şi, posibil, chiar retragerea unor investitori din piaţă. Astfel, efectele negative ale guvernării PSD, mânată de astfel de abordări, vor fi greu de remediat", a concluzionat Turcan.

Reamintim că Guvernul a adoptat joi o OUG de modificare a Legii de funcţionare a ANCOM. Prin acest act normativ, preşedintele şi vicepreşedinţii ANCOM vor fi numiţi la propunerea Guvernului, însă cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi.

În prezent, funcţia de preşedinte şi cele două funcţii de vicepreşedinte ale ANCOM sunt vacante. Durata mandatului preşedintelui şi vicepreşedinţilor ANCOM este de 6 ani, cu posibilitatea prelungirii pe aceeaşi perioadă o singură dată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne