PMB, cu conturile blocate după scandalul Constanda. Băsescu: Dacă ajung primar, deblochez situaţia în câteva ore

Traian Băsescu
Traian Băsescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Fostul preşedinte Traian Băsescu, posibil contracandidat al Gabrielei Firea la primăria Capitalei, a afirmat, duminică la Digi24, că dacă va câştiga cursa pentru fotoliul de primar are soluţia sigură pentru deblocarea banilor Bucureştiului în cazul datoriei faţă de omul de afaceri Constanda. Totodată, Băsescu o acuză pe Firea că pozează în „înger neprihănit” şi „s-a trezit în ultima clipă”.

„Responsabilitatea unui şef de instituţie este să ia din timp măsurile necesare să nu ajungă în situaţia de a i se bloca conturile”, a declarat Traian Băsescu referindu-se la Gabriela Firea.

Cum speţa Constanda datează de pe vremea în care Băsescu era primar al Capitalei, fostul edil o acuză pe Gabriela Firea că nu a reuşit să-i convingă pe consilierii municipali să voteze în favoarea unei soluţii, şi asta datorită faptului că actualul primar al Capitalei nu a prezentat consilierilor o evaluare credibilă a terenul în cauză.

„Dacă doamna Firea crede că au fost fraude, drumul la DNA este deschis, numai că până atunci, trebuie să execute hotărârile judecătoreşti, că mă tem că ajunge dânsa la DNA pentru nepunerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti şi pentru lipsă de respect faţă de proprietate. […] Toate instituţiile statului român trebuie să înveţe să respecte proprietatea. Respectarea proprietăţii nu este facultativă, este garantată de Constituţie”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul primar a susţine că familia Lincaru, care era proprietara terenului pe care s-a construit Satul Francez, avea patru decizii definitive ale instanţei, iar Costică Constanda a cumpărat în totală legalitate terenul de la familia Lincaru.

În acest context, Traian Băsescu afirmă că are soluţia rapidă pentru deblocarea situaţiei:

„Această situaţie se poate debloca foarte simplu: o evaluare credibilă a terenului pe care îl oferă la schimb Primăria, iar consilierii generali să aprobe acest schimb de teren. Nu există alt drum. Prostia asta cu împrumutul fără să rezolve problema o va duce la alte procese, iar timpul în care nu execută hotărârea judecătorească înseamnă penalităţi şi nu-s mici penalităţile. O să se trezească cu 200 de milioane datorie peste câteva luni şi nu-s din banii dânsei, sunt din banii bucureştenilor”.

Posibilul candidat din partea PMP la alegerile locale pentru Bucureşti a mai precizat că partidul va decide săptămâna aceasta asupra candidaturii sale la Primăria Capitalei.

Reamintim că propunerea Primăriei Capitalei de a da familiei Costică Constanda o bucată de teren de 15.000 mp din Cartierul Francez pentru ca avocaţii acestuia să renunţe la executarea silită în contul sumei de 115 milioane de euro, reprezentând despăgubiri pe care afaceristul trebuie să le primească de la PMB, a fost respinsă de patru ori de către membrii Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB). Detalii aici.